HÄÄJUOMAT ja MENEKKI
Hyvä ruoka ja hyvät juomat kuuluvat yhteen! Suomalaisissa pidoissa ja häissä juomatarjoilu on ollut lähes poikkeuksetta varsin runsasta kautta historian. Esimerkiksi oluella ja viinalla on ollut suuri merkitys suomalaisessa hääjuhlassa jo tuhannen vuoden ajan. 1850-luvun talonpoikaishäissä viinaa saattoi yksissä häissä kulua 125-250 litraa. Oluen loppumista häissä pidettiin talolle häpeällisenä ja alkaneelle liitolle huonona enteenä. Toisaalta pitää mainita, että myös täysin viinattomia häitä vietettiin kieltolain aikana ja tietenkin niillä alueilla, joissa körttiläisyys ja herännäisseurat pitivät yllä herran nuhdetta ja korkkia pulloissa. Rankka arki vaati kuitenkin usein rankat huvit, erityisesti häissä, mutta onneksi nykyaikana pyritään juomatarjoiluun sivistyneemmissä merkeissä.
Juhlissa ei tietenkään ole tarkoitus olla
änkyräpäissään, mutta hyvillä juomilla voidaan korostaa tilaisuuden
arvokkuutta ja toki luoda myös hilpeää ilmapiiriä. Juhlan juomien
valinta onkin syytä tehdä huolella, sillä juomat ja niiden tyylikäs esillepano tuovat omalta osaltaan
tilaisuuteen juhlallisuutta. Unohtaa ei myöskään sovi heitä, jotka eivät nauti alkoholia tai nauttivat sitä vain hyvin vähän. On huomaavaista huomioida myös heidät juomatarjoiluvalikoimaa pohdittaessa. Laadukkaat alkoholijuomat ovat saapuneet osaksi häitä ja niitä nautitaan mielellään!
Juomien menekistä ja annoskoista yleisesti
Tervetuliaismaljoja kannattaa varata 1 lasillinen henkilöä kohti (n. 1,2 dl alkoholitonta juomaa, kuohuviiniä tai samppanjaa) Kesällä ja suuremmissa häissä suositellaan kuitenkin ns. 1½ kaatoa, jotta viimeksi paikalle tulleen saadessa juoman myös ensimmäisten laseissa on vielä juomaa.
Alkupaloille varataan 1 (-2) lasillista juomaa a' 12 cl
Pääruoalle 2 (-3) lasillista juomaa a' 12 cl
Jos ruoalla tarjotaan vain yhtä viiniä, sitä kannattaa varata 3 lasia /aikuinen a' 12 cl
Olutta viinin sijaan ruokajuomaksi varataan 1-2 pulloa
Jälkiruoan tai kahvin kanssa tarjotaan yleensä 1 annos likööriä, konjakkia, Calvadosta, punssia tai muuta jälkiruokaviiniä. Väkeviä juomia tarjoillaan 4 cl, liköörejä 8 cl.
Jos kakun tai jälkiruoan kanssa tarjotaan kuohuviiniä tai samppanjaa, tätä varataan 1 annos / vieras.
Boolia ja muita janojuomia häissä kuluu muiden tarjottavien määrästä, juomien vahvuudesta, juhlien ajankohdasta ja kestosta riippuen puolesta litrasta litraan vierasta kohti aiemmin mainittujen lisäksi.
Yleensä juomia varataan hieman oletettua kulutusta enemmän, sillä kuten aiemminkin, edelleenkin hääparit kauhistuvat ajatusta juomien loppumisesta kesken. Aivan liikaa ei kuitenkaan juomiakaan kannata varata, sillä niissäkin on käyttöpäiväykset ja ylimitoitettu juomatarjoilu syö turhaan budjettia. Ruotsalaiset sanoisivat lagom, juuri sopivasti, ja se lienee hyvä periaate häiden juomatarjoilussakin. Te tunnette vieraanne parhaiten, myös heidän juomamieltymyksensä!
Riittoisuus
Perusviinipullo (0,75l ) = 6 annosta
Jälkiruokaviinipullosta (0,75 l) riittää pienemmän annoskoon vuoksi juomaa 9 annokseen.
½ litran konjakkipullosta saadaan 12 annosta.
Drinkkeihin menee yleensä yhteensä 4-8 cl alkoholia, riippuen alkoholijuomien vahvuudesta ja sekoitussuhteista.
Jälkiruokalikööri tai kahvin kanssa tarjottava likööri: annoskoko on 4 cl.
½-litran pullosta likööriä riittää 12 annokseen, pienemmästä, 0.35l. pullosta 8 annokseen.
Boolit
Boolit ovat käteviä suurissa juhlissa ja koska makuvariaatioita on yhtä monta kuin tekijöitäkin, julkaisemme ohessa ainoastaan perusbooliohjeen, joka toimii yleisohjeena sopivan raikkaalle ja vahvuudeltaan häihin sopivalle boolille. Boolista ei kannata tehdä liian vahvaa, eikä liian makeaa. Usein raikkaan kepeät maut maistuvat parhaalta.
Perusboolin ohje
9 litraa, vahvuus n. 6-7%
1 litra väkevää alkoholia (40%)
1 litra likööriä tai viiniä (12-20%)
2 litraa mehua
3 litraa limonadia
2 litraa kivennäisvettä
Katso kätevä boolilaskuri Alkon juhlaoppaasta.
Juomien tarjoilu
Juomien tarjoilu korostaa juhlan luonnetta. Kaunis esillepano ja tyylikkäät koristeet juhlistavat juoman kuin juoman. Yksinkertaisin ja tyylikkäin juomien somiste lienee jää, johon voi halutessaan jäädyttää vaikkapa kukkia. Myrkyttömiä kukkia ovat mm. ruusut (nuput, terälehdet ja kokonaiset kukat), ruiskukat, kesäkurpitsan kukat, apilat, 0rvokit (varmista ostettavien orvokkien myrkyttömyys myyjältä), auringonkukkien terälehdet, kehäkukkien terälehdet, kesäneilikka, vuorikaunokki, kääpiösamettikukat (maistuvat sitruunalta!), kaunokaiset ja niittynätkelmät.
Keep it cool!
Jäätä, jäärouhetta ja jäälohkoja, jopa omilla nimikirjaimilla tehtyjä jääpaloja ja jääveistoksia voi myös tilata suoraan juhliin. Jääkauppiaalta löytyy usein myös juomille tarkoitettuja tyylikkäitä juoma-altaita ja jäiden säilytykseen tarkoitettuja laatikoita, jopa lainapakastimia, joita asiakas voi lainata juhliinsa. Varsinkin kesäkuumalla jäätä kuluu paljon, joten jää tilaaminen suoraan juhlapaikalle on sangen varteenotettava vaihtoehto!
Muutama vinkki!
Tutustu myös alkoholittomien, laadukkaiden juomien tarjontaan!
Juomat viilenevät nopeimmin jään ja veden yhdistelmässä. Juomat laitetaan viilenemään ennen juhlia, jotta ne ovat kylmiä tarjoilun alkaessa.
Varsinkin kesäaikaan kannattaa laittaa tarjolle ainakin jäävettä vieraiden saapuessa juhlatilaan.
Jos käytät juomien tarjoilualtaana rosteriallasta tai kottikärryjä, testaa niiden saumojen pitävyys ennen juhlia, jotta juomapöytänne tai juhlatilan lattia ei muutu tulva-alueeksi.
Myös puulaatikoita voi käyttää juoma-altaana kun vuoraa puulaatikon sisäpinnan napakalla läpinäkyvällä remonttimuovilla. Kiinnitys onnistuu helposti voimanitojalla.
Tölkkijuomia varten kannattaa tehdä muutama purkkiparkki, joista yksi kannattaa sijoittaa juhlatilan ulkopuolelle, jossa ihmiset usein viihtyvät kesäaikaan. Muuten juhlatilan pöydät ja tasot täyttyvät nopeasti tyhjistä tölkeistä.
Pirskahtelevan iloisia hääjuhlia!
Tutustuthan satoihin yrityksiin Häähakemistossamme