HÄÄKUKKIEN ABC

15.03.2024

Kaikki hääkukista, tai ainakin melkein! Hääkukat ovat usein se viimeinen silaus, piste I:n päälle, joka viimeistelee sekä hääparin, että juhlatilan somistuksen. Hääkimppuja on kaikissa mahdollisissa sävyissä, muodoissa, erilaisista kukista ja viherkasveista sidottuina, eikä hääkimppu aina välttämättä sisällä lainkaan kukkia, sillä kimppu voi koostua pelköstään vaikkapa koruista tai viheroksista. Perinteisten kädessä kannettavien varrellisten kimppujen lisäksi hääkimppu voi olla vaikkapa koriin, lyhtyyn tai ämpäriin tehty sommitelma. Kimppu voi myös olla enemmänkin asuste kuin perinteinen kimppu.

Kukkien suunnittelua ja tilausta ei kannata jättää viimeiseksi, sillä se usein rajoittaa vaihtoehtoja. Kyselykierros floristeille tai kukkakauppoihin kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun juhlien muuta teemaa ja somistusta mietitään, usein jo kuukausia ennen häitä. Aivan viimeinen hetki kukkien tilaamiselle on n. kuukautta ennen häitä, koska kukat tilataan usein ulkomailta. Mikäli haluat jonkun tietyn floristin tekemään unelmiesi hääkukat, ota huomioon, että floristien, kuten valokuvaajien ja muidenkin ammattilaisten kalenterit täyttyvät usein nopeasti jo pitkälle seuraavan vuoden sesonkiin.

Kukat kannattaa ottaa huomioon myös budjetoinnissa, ettei määrästä tai laadusta jouduta tinkimään. Osaava kukka-ammattilainen voi neuvoa jokaiselle budjetille sopivan kokonaisuuden. Hääpäivää sopiessa kannattaa myös miettiä, että jos haluaa ehdottomasti kimppuunsa pioneja tai esimerkiksi kieloja, niitä ei ole saatavilla vuoden ympäri. Kukat ovat laadultaan ja hinnaltaan parhaimmillaan kun ne ovat sesongissa. Pioneja voi saada sesongin ulkopuolellakin, mutta ne ovat kalliita ja huonolaatuisia.

DIY-hääkukat

Kukkia ja kasveja voi poimia juhlien koristukseksi myös omalta pihalta, tai luonnosta - pitää kuitenkin muistaa kysyä maanomistajan lupa! Kun kasveja kerätään itse, ne kannattaa poimia edellisenä päivänä. Käytä terävää veistä, ei saksia. Mitä puuvartisempi, kovempi varsi kasvilla on, sitä lämpöisempään veteen se kannattaa laittaa jotta kasvi saa parhaiten vettä. Laita kasvit reiluun, puhtaaseen veteen. Säilytä kasvit yön yli mahdollisimman viileässä, kuitenkin yli +4'C lämpötilassa. Viileinä öinä ihanteellinen paikka on ulkona sateelta suojassa. Voit säilyttää kukat myös lämmittämättömässä ulkorakennuksessa, tai jos mahdollista, jopa jääkaapissa tai kylmätilassa. Jos haluat käyttää kasveja ruokien koristeluun, niiden on syytä olla luomuja. Käytä vain sellaisia kukkia, joista tiedät, että ne eivät ole myrkyllisiä tai että niitä ei ole suihkutettu kasvinsuoja-aineilla. Puutarhasta kerättyjen kasvien mukana saattaa ruokapöytään tulla myös ötököitä, joten ole tarkkana.

Luonnosta tai omasta puutarhasta kerättävin kukkien varaan ei kannata laskea 100 prosenttisesti, sillä luonnolla on oikkunsa. Viileä kesä voi viivästyttää oletettua kukintaa ja kuuma kesä aikaistaa sitä.

Kimppujen mallit

Hääkimpun tyylin sanelee erityisesti morsiamen tyyli ja morsiuspuku. On hyvä ottaa huomioon myös morsiamen koko, sillä hyvin pienelle morsiamelle ei kannata tehdä valtaisaa kimppuja, jonka takaa hän ei näy. Muhkeamekkoisella kovin pieni kimppu taas näyttää alimitoitetulta. Oikein valittu kimppu imartelee kantajaansa ja viimeistelee morsiamen tyylin.

Klassinen, tiukka pyöreä morsiuskimppu on aina ajattoman kaunis, riippumatta mistä kukasta se on tehty. Veistokselliset, minimalistiset kimput ovat näyttäviä vaikka niissä ei olisi montaa eri lajiketta mukana ja sopivat modernille morsiamelle. Erilaisten pisaranmuotoisten, valuvien kimppujen rinnalle on viime vuosina noussut luonnollisemman mallinen käsivarrella tai rennosti kädessä kannettava kimppu. Luonnollisuus on muutenkin ollut nouseva trendi jo pitkään, kimput saavat näyttää kukkakimpuilta. Kimppujen jalokukkiin yhdistellään luonnonmateriaaleja, yrttejä, oksia ja kotipuutarhasta löytyviä kasveja. Kimppu voikin olla hyvinkin rento, kuin juuri puutarhasta käsiin kerätty ilman sen kummempia virityksiä.

Morsiuskimppujen hinta

Morsiuskimppuja voidaan tehdä monilla eri tekniikoilla, jotka vaikuttavat kimpun hintaan. Paljon käsityötä ja yksityiskohtaista näpräämistä vaativat kimput nousevat hinnaltaan kalliimmiksi, kuin esimerkiksi omiin varsiin tehdyt luonnollisen malliset kimput. Kukkien eri lajikkeet, sekä sesongit ja määrä vaikuttavat myös hintaan. Etsimällä oikean ammattilaisen avuksesi suunnittelemaan ja tekemään tärkeän päivänne kukkia, pääset itse helpommalla ja saat varmasti uniikit kukat, oikealla hinta-laatusuhteella.

Korukimput

Korukimput (brooch bouquet) ovat saaneet suuren suosion morsianten keskuudessa. Näihin kestäviin kimppuihin kerätään vanhoja koruja (voi tietenkin ostaa myös uusia koruja) jotka sidotaan rautalankavarsin kimpuksi. Kimpun voi tehdä pelkästään koruista tai kimppuun voi laittaa aidon näköisiä ja tuntuisia somistekukkia mukaan, jolloin koruja kuluu vähemmän.

Hääkimpun varsi & amuletit

Tyylikkäät varret ja runsas nauhojen käyttö kimpuissa ovat suosittuja kimppujen lisäsomisteita. Varsia koristellaan siinä missä kimppujakin. Lopputulos on hyvinkin näyttävä.

Joskus käy niin, että itselle tärkeä läheinen ihminen ei syystä tai toisesta ole mukana hääpäivässä. Tällöin ehkä haluat hänet kuitenkin mukaasi vihkimiseen ja juhlaankin. Yksi tapa saada läheinen mukaan vihkitilaisuuteen ja juhlaan on laittaa läheisesi kuva pieneen amulettiin, kiinnittää se ketjuun tai nauhaan, ja kiinnittää tuo amuletti vaikkapa kimpun varsiosaan.

Vieheet eli taskukukat

Viehe, eli taskukukka tulee keskiajalta jolloin ritarin piti kantaa jotain rakastettunsa "väriä" mukanaan turnajaisissa rakkautensa merkkinä. Alunperin tuo värin kantaminen oli pala kangasta, mutta tapa siirtyi myös morsiuskukkiin, jolloin ritari otti rakastettunsa kimpusta kukan kantaakseen sitä rakkautensa merkkinä matkalla seremoniaan. Tänä päivänä vieheet voivat olla kukkia tai korumaisia sommitelmia, jotka yleensä toistavat hääkimpun teemaa.

Viehe kiinnitetään neulalla tai magneetilla sulhasen takin liepeeseen vasemmalle puolelle. Vieheen kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Fortunekimput - heittokimput

Fortunekimppu sidotaan pienistä kimpuista yhdeksi kimpuksi siten, että kimppu hajoaa heitettäessä useaan osaan. Nimensä mukaisesti kimppuihin liittyy ennustuksia, jotka kiinnitetään kuhunkin kimppuun pitkän nauhan avulla. Ennustusten sijaan nauhan päässä roikkuviin lappusiin voi kirjoitella aforismeja tai tervehdyksiä. Onnea tuovia amultteja saa korukaupoista, mikäli niitä halutaan liittää kimppuihin.

Kimpun symboliikka voi perustua yksinomaan siihen, millaisia toivotuksia morsian ystävilleen haluaa kimpun kautta viestittää. Yleisimmin toivotaan tietenkin sitä naimaonnea sekä hyvää terveyttä, rakkautta, pitkää ikää, onnea ja vaurautta.

Pieni hääkimppugalleria

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Tutustu hääfloristeihin Häähakemistossamme