HÄIDEN SUUNNITTELUN ABC

23.11.2023

Olette siis menossa naimisiin, onnittelut! Häät, olivatpa ne sitten isot tai pienet, rennot tai muodolliset, vaativat hyvää suunnittelua, aikataulutusta ja budjetointia onnistuakseen. Useimmat aloittavat suunnittelun jopa kaksi vuotta ennen häitä, sillä suuremmissa kaupungeissa ja suosituimmissa hääpaikoissa sesonkiajan varaukset on tehtävä ajoissa, mutta häät saa suunniteltua myös pienemmässä ajassa, erityisesti kun tietää mitä juhliltaan haluaa.

Mitä me haluamme?

Tämä on varmasti häiden suunnittelun tärkein kysymys ja nimenomaan muodossa me. Millaiset häät me haluamme. Pari ei välttämättä halua 100% samalaisia häitä, mutta kun selvittää molempien toiveet ja haaveet sekä mitä ehdottomasti ei halua, ja muovaa niistä molempia osapuolia miellyttävän kokonaisuuden, häiden onnistuminen on jo hyvällä mallilla. Me suosittelemme, että hääpari istuu alas ja listaa ylös 3-5 itselle tärkeintä asiaa häiden suhteen ja 3 asiaa, joita ehdottomasti ei halua omiin häihinsä tai omista häistään. Miltä häänne näyttävät niiden perusteella? Valitkaa molemmille tärkeitä asioita ja keskustelkaa niistä asioista, joita ette halua häihinne. Häät ovat kahden ihmisen juhla, ja vaikka kompromissit ovat usein tarpeen, tehkää niidenkin osalta yhteinen päätös. Jos jokin asia on todella tärkeä toiselle, onko se itselle niin ylitsepääsemättömän ei-toivottu asia, etteikö siitä voisi joustaa ja toisaalta onko jokin asia itselle niin merkittävän tärkeä yhden päivän juhlassa, ettei siitä voisi luopua sinä päivänä jos se on todella epämieluisaa toiselle? Onnistunut avioliitto perustuu pitkälti kykyyn huomioida, kunnioittaa ja arvostaa toista niin sanoissaan kuin teoissaankin ja tulevan liiton mahdollisia tulevia haasteita koetellaan jo hääsuunnittelun aikana. Olkaa siis toisillenne tukena ja turvana jo matkalla avioliittoon!

Mihin meillä on varaa?

Tämä on tärkeä ja hyvä asia pohtia ennen kun alkaa suunnittelemaan häitä. Tehkää realistinen budjetti ja pysykää siinä. Eniten häiden kustannuksia syntyy juhlapaikasta ja sen somistuksesta, häiden tarjoilusta sekä päivän ohjelmasta, kuten hääbändistä. Näiden jälkeen budjetissa on oltava varoja molempien pukeutumiseen asusteineen, joista yleensä morsiamen puku haukkaa suurimman osuuden. Oman osuutensa budjetista vie myös valokuvaaja, mahdollinen häävideokuvaaja, sormukset ja mahdollinen häämatka. Häihin liittyy vielä lukuisia pienempiä kuluja, kuten kauneuspalvelut, hääkimppu, kuljetukset, kutsut ja muut pienet lisät, jotka yhteen laskettuna saattavat yllättää määrällään. Hääsunnittelun aikana lipsuu herkästi budjetista ja kaikkia pikkuasioita ei tule kirjattua ylös tai otettua huomioon, mutta tekemällä realistisen budjetin ja erityisesti pysymällä siinä, häiden kustannukset saadaan pysymään toivotulla tolalla.

Vaihtoehtona hääsuunnittelija

Entä jos ei ole aikaa tai halua lähteä suunnittelemaan häitään? Varteenotettava vaihtoehto on palkata hääsuunnittelija. Hääsuunnittelijan voi palkata suunnittelemaan häät alusta loppuun saakka avaimet käteen -periaatteella tai vain tietyn osa-alueen häistä, kuten eri yritysten kilpailutuksen ja juhlatilan somistuksen. Vaikka hääsuunnittelija suunnittelisi häät alusta loppuun saakka, se ei tarkoita sitä, etteikö hääpari tekisi nimenomaan niitä valintoja, joista syntyy heidän hääjuhlansa. Hääsuunnittelijan palkkaaminen voi myös säästää rahaa, sillä hääsuunnittelijalla on yleensä hyvä yhteistyöverkosto, jonka kautta hääpari saa alennuksia varatuille palveluilla ja hääsuunnittelija tietää kokemuksesta miten välttää turhia kuluja, ja miten löytää budjettiin sopivia erilaisia ratkaisuja.

Tuumasta toimeen

Kun olette saaneet pohdittua millaisista asioista teidän hääpäivänne koostuu ja millainen budjetti teillä on, on aika etsiä yritykset, jotka voivat toteuttaa toiveenne ja tehdä niihin yrityksiin varaukset. Kun olette päättäneet vihkipäivän ja pohtineet juhlanne tyyppiä, on hyvä varata:

Kirkko tai vihkijä, juhlapaikka ja pitopalvelu.

Viimeistään puoli vuotta ennen häitä, mutta mikäli häät ovat sesonkiaikaan (toukokuusta syyskuulle) on varaukset hyvä tehdä jo vähintään vuotta ennen häitä, suosituimmissa paikoissa sesonkikalenteri voi olla täysi jo reilua vuotta ennen sesonkia.

Kannattaa olla ajoissa asialla, mikäli hääpuku tulee morsiusliikkeen kautta tilattuna tai teetettynä ompelijalla. Morsius- ja juhlapukuliikkeissä on yleensä 4-5 kuukauden tilausaika mallistopuvuille. Myös sulhasen pukua on syytä katsella jo tässä vaiheessa.

Valokuvaaja, bändi, kauneuspalvelut, hääkakku, vuokratuotteet, juhla-auto, majoitusasiat, häämatka, floristipalvelut ja muut ostopalvelut kannattaa tiedustella hyvissä ajoin ja varata viimeistään puolisen vuotta ennen juhlapäivää. Moni suosituimmista palveluista varataan hyvinkin vuotta ennen seuraavaa sesonkia, joten kannattaa ainakin tiedustella palveluita ajoissa.

Esteiden tutkinnan voi pyytää 4 kuukautta ennen juhlapäivää ja se kannattaa tehdä ajoissa. Vihkimisen kannalta välttämättömän esteettömyystodistuksen saa noin viikossa ja se on voimassa 4kk.

Kutsut lähetetään nykyään yleensä n. 2 kk ennen juhlapäivää, jopa aikaisemmin, varsinkin jos kyseessä on kesähäät.

Hääyö lainalakanoissa!

Häiden suunnittelu käy työstä ja häiden alusviikko on usein täynnä tohinaa aamusta pitkälle yöhön. Itse hääpäivä on pitkä ja sisältää paljon tapahtumia, joten vetäytyminen "lainalakanoihin" hääyöksi on suotavaa.

Romanttisen hääyöhuoneen tai sviitin varattuaan hääpari pääsee rentoutumaan muiden hellässä huomassa. Varsinkin sviitteihin kuuluu usein poreammeita ja saunoja, joissa voi irtaantua niin väsyneistä jaloista kun uupuneesta olostakin. Muutenkin irtiotto sekä häistä että kotiympyröistä tekee terää ja antaa alkaneelle avioliitolle suloisemman alun.

Hääpareja varten varatut huoneet voidaan yleensä luovuttaa tavanomaista myöhemmin. Kunnon lekottelu pitkälle aamupäivään, muiden valmistama monipuolinen aamiainen ja yhdessäolo hemmotellen on joka sentin arvoinen juttu. Kannattaa myös muistaa hyvin varustellut mökit, joista saattaa löytyä vaikkapa ulkoporeallas. Luksusta kerrassaan!

Hotellihuone on mukava olla olemassa myös ennen vihkimistä, sillä morsian voi valmistautua siellä rauhassa juhlaan. Paikan päälle voi pyytää kauneusalan ammattilaisen, joka hoitaa meikin ja kampauksen sekä morsiamelle että kaasoille. Samalla voi nauttia aamiaista kaikessa rauhassa ja pukeutumisellekin on riittävästi tilaa. Myös sulhaselle ystävineen on hyvä varata oma huone, jossa he voivat valmistautua juhlaan. Huone voi sitten juhlan jälkeen jäädä vaikkapa bestmanin tai kaason käyttöön!

Älkää stressatko!

Hääjärjestelyt kannattaa aikatauluttaa niin, että välttyy häitä edeltävältä loppustressiltä. Kaikki, minkä voi tehdä jo kuukausia ennen hääpäivää, kannattaa hoitaa alta pois. Häiden alusviikko kannattaa rauhoittaa niin paljon kuin mahdollista, jotta ehtii nauttia siitä kutkuttavasta jännityksen tunteesta jota lähestyvän päivän odotukseen liittyy. Viimeiselle viikolle riittää varmasti joka tapauksessa niitä viime hetken asioita, joita on tapana ilmaantua. Muuten suosittelemme olemaan aikatauluttamatta liikaa häiden suunnittelua, niin oudolta kun se saattaakin kuulostaa. Häiden suunnittelusta on nykypäivänä tullut hieman liikaakin suorittamista, jossa parisuhde saattaa jäädä toisarvoiseksi. Hoitakaa tärkeät pois, älkää haaliko itsellenne liikaa tehtävää, älkää vaatiko itseltänne, toisiltanne ja läheisiltänne liikoja ja lopputuloksena pääsette viettämään rennon kepeää juhlapäivää.

Kaiken puuhailun keskellä kannattaa muistaa, että häät ovat kahden ihmisen rakkauden sinetöinti avioliitoksi.

Tutustu hääpalveluihin ja hääsuunnittelijoihin Häähakemistossamme

Sujuvaa hääsuunnittelua!