MIESTEN JUHLAPUVUT

15.08.2023

Sulhaset pukeutuvat häihinsä vähintäänkin yhtä näyttävästi kuin morsiamet. Siinä missä ennen vihille mentiin paras pyhäpuku päällä, nykyään näyttävätkin puvut ovat tyypillisiä miesten valitsemia hääasuja persoonallisista asusteista puhumattakaan!

Sulhasen vaatteet hankitaan kuitenkin usein vuokraamalla, varsinkin mikäli asuna on erityisen juhlava kokonaisuus, eikä juhla-asulle nähdä myöhempää käyttötarvetta. Vuokravaatteet ovat erinomainen vaihtoehto hääasun hankinnalle, sillä päällensä saa puhtaan, silitetyn, tärkätyn ja itselle mitoitetun asukokonaisuuden, jonka valinnassa avustaa ammattitaitoinen ihminen. Toisille häät ovat hyvä tekosyy hommata vaatekaappiinsa kertaheitolla koko komeus tuleviakin juhlia ajatellen, joka sekään ei budjetin salliessa ole hassumpi vaihtoehto.

Etiketti on toki hyvä ohjenuora, jota on asiallista noudattaa virallisten juhlien kohdalla, mutta vapamuotoisemmissa juhlissa, kuten häissä, etikettiä noudatetaan käytännössä vain väljästi. Puvuilla on kuitenkin tietty rooli, joten on hyvä noudattaa pukukoodia silloin, kun sellainen on olemassa. Asiallisesti tilaisuuden luonteen mukaan pukeutuva kunnioittaa kutsujia ja muita juhlaa osallistuvia valitsemalla oikeaan juhlaan oikean asun.

Pukeutumiskoodit

Kutsuissa pukukoodi, eli pukeutumiskoodi kohdistetaan perinteiseen tapaan miehelle, jonka pukeutuminen määrittelee daamin asun. Puvun valintaan liittyy myös juhlien kellonaika. Päivätilaisuus on ennen klo. 18.00 ja iltatilaisuus klo. 18.00 jälkeen. Päivätilaisuudessa käytettävät pukeutumiskoodit ovat arkipuku, tumma puku tai saketti ja iltatilaisuuksissa tumma puku, smokki tai frakki.

Frakki

Frakki on musta hännystakki, jonka kanssa pidetään mustia frakkihousuja, valkoisia liivejä, valkoista kovakauluksista ja kalvosimellista paitaa, jonka napit ovat kultaisia tai helmiäisiä ja valkoista solmuketta. Frakkia ei napiteta kiinni ja liivin tulee näkyä 1-2 cm takin alta etupuolella. Silinteri, kiiltonahkakengät, mustat pitkät silkkisukat ja glacé-hansikkaat ja taskuliina kuuluvat frakin asusteisiin. Frakkiin kuuluu myös taskukello, jonka voi toki jättää poiskin, mikäli sellaista ei ole saatavilla. Frakin perinteinen viehe on valkoinen neilikka.

Saketti

On puku, johon kuuluu frakkimainen, mutta pyöreämpilinjainen hännystakki, musta-harmaaraidalliset housut, valkoinen sakettipaita, harmaat tai hopeanharmaat liivit ja plastron. Etiketin mukaan sakettia pidetään klo 18.00 saakka. Monasti häissä sulhaset eivät tästä etiketista piittaa ja käyttävät pukua koko juhlan ajan. Asuun kuuluu kiiltonahkakengät. Saketin kanssa voi käyttää silinteriä ja hansikkaita, kuten frakinkin kanssa. Saketin perinteinen viehe on valkoinen neilikka.

Smokki

Asukokonaisuuteen kuuluu yleensä musta, 1- tai 2-rivinen takki ja takin kanssa samanväriset housut, joiden sivuja koristaa silkkinauha. Yksirivisen smokin kanssa pidetään joko liiviä tai vyöliiviä. Solmuke, eli "mirri" sävytetään liivin tai vyöliivin kanssa yhtenäiseksi. Solmukkeen sijaan voi käyttää plastronia. Smokkipaita on valkoinen, kovakauluksinen ja sen hihoissa on kaksinkertaiset kalvosimet. Paidan edusta on joko sileä tai laskoksilla varustettu, mutta myös röyhelöpaitaa voi pitää smokin kanssa. Kengät ovat mustat, yleensä kiiltonahkaa ja niiden kanssa pidetään pitkiä, polveen asti ulottuvia sukkia. Varsinaisesti smokki on etiketin mukaan ilta-asu jota käytetään klo. 18 jälkeen, mutta nykyään smokkiakin käytetään etiketistä piittaamatta häissä niiden aikaisemmasta aloitusajankohdasta huolimatta. Smokki on kuitenkin varsinaisesti illallispuku, joka soveltuu myös ensi-iltoihin, teatteriin ja gala -tapahtumiin, joten sen käyttöä on hyvä pohtia myös ajan tiimoilta.

Tumma puku

on yleisjuhlapuku, joka soveltuu käytännössä kaikkiin juhliin ja tummalla puvulla tarkoitetaan mustaa, tumman harmaata tai tumman sinistä tai pukua. Liituraitapuku ei ole tumma puku, vaikkakin housut voivat olla hillitysti raidalliset. Miehen tummaan, 1- tai 2-riviseen pukuun voi juhlan kunniaksi liittää erilaisia asusteita, kuten tyylikkään liivin, kovakauluksisen, kalvosimellisen paidan ja kravatin sijaan asuun voi myös valita solmukkeen tai plastronin. Kesähäissä puku voi myös olla valkoinen. Tumman puvun kanssa pidetään mustia kenkiä ja mustia polvisukkia. Mikäli puku on muun värinen, sukat sävytetään pukuun ja kenkiin sopiviksi, mutta tällöin kyseessä ei enää ole etiketin mukaisesti tumma puku.

Sulhasten asuissa nähdään tietenkin paljon muutakin muin mustaa ja valkoista. Musta puku on edelleen monen mielestä se juhlavin, mutta värillinen puku tai bonjour-puku voi olla erilainen ja tyylikäs vaihtoehto. Väriä pukuun saa toki myös värillisellä kravatilla tai plastronilla ja liivillä. Myös paita voi olla olla värillinen.

Bonjourpuku

Bonjourpuku on tumma puku, jossa on pidempi takki. Takki ulottuu puoleen sääreen tai jopa lähes polveen saakka. Bonjourpuvun kanssa pidetään joko harmaaraidallisia sakettihousuja tai mustia pukuhousuja. Solmukkeen sijaan voi käyttää plastronia. Muuten asukokonaisuuteen kuuluu sama paita-liivikokonaisuus sekä kengät & sukat kuin saketissakin. Nykyään liivien ja plastronien perinteisten värien rinnalla nähdään muitakin sävyjä.

Smart casual

Tarkoittaa arkipukeutumista juhlavampaa tyylikkään edustavaa pukeutumista ja pukukoodia käytetään yleisimmin työtapahtumiin liittyvissä kutsuissa. Rusetin, huivin tai kravaatin voi laittaa halutessaan, mutta sen voi yhtälailla jättää poiskin. Asukokonaisuus voi olla kauluspaita, pikkutakki ja kokonaisuuteen sopivat housut, jopa farkut.

Arkipuku ja Casual

Ovat kaksi eri asiaa. Arkipuku on väriltään harmaa tai sininen ja sen kanssa pidetään kravattia. Nykyään muutkin yksiväriset puvut kelpaavat. Casual on tarkemmin määrittelemätön pukukoodi, jolla tavoitellaan rennon epämuodollista pukeutumista.

Asusteet

Myös miehet yhdistelevät rohkeasti värejä ja kuoseja ja panostavat erilaisiin asusteisiin, joiden materiaalit voivat olla perinteisestä poikkeavia. Esimerkiksi solmukkeita, eli mirrejä valmistetaan kankaan lisäksi myös puusta, nahasta, metallista ja kierrätyspaperista, jopa autonrenkaista!

Sulhasen pukuun kuuluuvista asusteista yleisin on tietenkin viehe, eli taskukukka. Sulhasen asusteisiin kuuluvat myös kalvosinnapit, taskuliina, pitkät, mustat tai kenkiin ja pukuun väriltään sopivat sukat, kravatti, solmuke tai plastron, kiiltonahka-, tai juhlakengät sekä haluttaessa kävelykeppi, silinterihattu ja taskukello.

Hääpuvun puhdistus

Hääpuku on arvokas hankinta, joten siitä kannattaa pitää huolta häiden jälkeenkin. Häät kannattaa kuitenkin juhlia rennosti ja nauttia päivästään unelmien puvussa. Jos juhlien aikana pukuun kaatuu tai tippuu jotain juomaa tai ruokaa, voi tahroja painella puhtaalla haaleaan veteen kostutetulla hääpuvun värisellä kankaalla. Useimmat tahrat saadaan pesulassa pois, joten älä anna tahrojen latistaa juhlatunnelmaasi. Jos pukusi on silkkiä, esim. teetetty puku, kysy puhdistusohjeet puvun tekijältä, älä kostuta pukua vedellä.

Juhlien jälkeen hääpuku kannattaa pesettää mahdollisimman pian hääpukujen pesuun erikoistuneessa pesulassa, jotta puvun arvo säilyy. Pesutuloksella saattaa olla satojen eurojen vaikutus puvun jälleenmyyntiarvoon. Kannattaakin jo etukäteen etsiä sopiva pesula ja pyytää vaikka kaasoa toimittamaan puku häitä seuraavana arkipäivänä pesuun.

Pesula kannattaa valita huolella, sillä vääränlaisella käsittelyllä tahrat pinttyvät esimerkiksi helmoihin, niin ettei niitä saa enää ammattilainenkaan puhtaaksi. Monessa hääpuvussa pesuohjeena on kemiallinen pesumerkintä eli P -kirjain ympyrän sisällä. Vaikka moni pesula tarjoaa kemiallista pesua, niin se ei tarkoita, että heillä olisi ammattitaitoa puhdistaa hääpukuja, joten kannattaa kysellä tarkemmin pesulan kokemuksesta ja heidän aiemmin aikaansaamista tuloksista. Useimmat hääpuvut saadaan oikeanlaisella käsittelyllä lähes uuden veroiseksi, vaikka pukuun olisi kaatunut punaviiniä, kaula-aukolla olisi meikkivoidetta ja helma laahannut maata ja muuttunut harmaanruskeaksi.

Clean Pesulapalvelut on pessyt hääpukuja jo yli 13 vuotta ja he ovat perehtyneet pukujen puhdistukseen ja palauttavat lukemattomia pukuja vuosittain alkuperäiseen loistoonsa.

Clean Pesulapalvelut palvelee koko Suomen alueella. Pesula sijaitsee Raisiossa, mutta voit ostaa hääpuvun pesulapalvelun heidän verkkokaupasta ja toimittaa puvun lähimpään postiin tai matkahuoltoon heille kuljetettavaksi. Puku palautuu sinulle puhdistettuna ja silitettynä/höyrytettynä noin kuukauden kuluessa laatikkoon kauniisti taiteltuna. Säästät toimituskulut jos liikut Turun seudulla ja viet puvun suoraan heidän pesulaan. Samassa onnistuu myös sulhasen, kaasojen ja bestmanien pukujen pesut sekä tietysti myös morsiustyttöjen- ja poikien asut.

Muutama vinkki!

Kiiltonahkakenkien toinen nimitys on lakeerikengät.

Jos käytät vyötä, valitse väri kenkien mukaan ellei kyseessä ole puvun määrittelemä väri.

Valitse hyvin istuvat vaatteet.

Rintapielessä käytetään yhtä koristetta kerrallaan - taskuliinaa ei tarvita jos käytetään viehettä eli taskukukkaa.

Pukupaidan alle kannattaa pukea hihaton verkkopaita. Se pitää paidan irti ihosta ja tekee olotilasta miellyttävämmän erityisesti kuumalla säällä.

Paidan hihansuun tulisi näkyä noin sentin takin hihansuusta. Tähän säätämiseen on olemassa apukeino - hihastimet. Hihastimet maksavat pukuliikkeissä muutaman euron.

Varaa hääpäivään mukaasi tarraharja ja kenkien pikakiillotussieni. Niillä teet saat siistittyä asusi vielä viime hetkellä.

Muista kalvosinnapit!

Tutustu juhlapukuja myyviin, vuokraaviin ja valmistaviin yrityksiin Häähakemistossamme

Tyylikkäitä hääjuhlia!