PLASEERAUS & VIERAIDEN OHJAAMINEN

03.10.2022

Kuka istuu kenenkin vieressä ja miten vieraat ohjataan kätevästi pöytiin? Välty istumajärjestyksen suunnittelun huolilta lukaisemalla kätevät vinkkimme!

Juhlissa, joissa tarjotaan ruokaa pöytiin tarjoiltuna tai noutopöydästä haettuna istumajärjestys kannattaa ennemmin tehdä kuin olla tekemättä. Istumajärjestys myös tuo omalta osaltaan tilaisuuteen juhlavuutta ja arvokkuutta. Suuremmissa ruokajuhlissa, joissa ei ole istumajärjestystä, vieraat ovat usein hieman kiusaantuneita miettiessään minne mennä ja mihin pöytään mahtuisi juuri se ryhmä, jonka kanssa haluaisi istua samassa pöydässä. Suomessa kursaillaan, niin se vaan on. Juhlan sujuvuuden kannalta istumajärjestys kannattaa kyllä tehdä. Sen avulla moni asia sujuu helpommin. Plaseerauksen suunnittelusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä ongelmanpoikasta. Hyvällä suunnittelulla ja muutamalla käytännöllisellä vinkillä homma hoituu helposti!

Istumajärjestyksen suunnittelu

Helpoin tapa suunnitella istumajärjestystä paperille kirjoittamisen sijaan, on tämä: Tee pieniä lappuja, joihin kirjoitat vieraiden nimet - naiset yhden värisille ja miehet toisen värisille lapuille sekä lapset kolmannen värisille lapuille. Jaa laput siten, että yhdessä pinossa on teille läheisimmät ihmiset seuralaisineen, eli he, keiden läsnäolo juhlassa teitä lähinnä sijoitettuna on tärkeää. Toinen pino on sukulaisia ja kolmas ystäviä varten. Leikkaa paperista pöytiä vastaavat palat paperia ja merkitse ne numeroin. Sitten voittekin alkaa sommittelemaan "henkilöitä" pöytiin sen mukaan, miten eri pöytiin ihmisiä mahtuu. Tällä tavalla kokonaiskuva selkeytyy ja ihmisten siirtely pöydistä toiseen on helppoa.

Pöytiinohjaus

Juhlavieraat löytävät pöytiin tietenkin helpommin, jos joku on heitä ohjaamassa. Käytännössä tämä kuitenkin vaatii muutaman ohjaajan ja aiheuttaa ruuhkaa isoissa juhlissa. Ihan yhtä hyvin vieraat löytävät pöytiinsä kun juhlapaikan seinälle on laitettu pöytäkarttoja ja vieraslistoja. Mitä isompi vierasmäärä, sen useampi vieraslista ja pöytäkartta tarvitaan. Kun listoja ja karttoja on useampi kuin yksi, vieraat eivät kasaannu yhteen paikkaan etsimään paikkaansa. Erillinen pöytäkartta esittelee pöytien järjestyksen ja numeron. Itse pöytiin voi ja kannattaakin, varsinkin isommissa juhlissa laittaa pöytänumerot tai tunnisteet esille.

Pöytäkartat & -numerointi

Kun oikea ratkaisu istumajärjestykselle on löytynyt, kirjoittakaa aakkostettuun vierasluetteloon jokaisen vieraan nimen jälkeen sen pöydän numero, jossa tämä istuu. Jos pöydät ovat pitkiä ja vieraita paljon, kannattaa jakaa kukin pöytä "keskeltä halki" osiin a & b. Se kumpi puoli pöydästä on a ja kumpi b, näkyy pöytäkartasta.

Pöytäkartasta vieras löytää oman paikkansa helposti: "Aaltonen Anna 2b", tarkoittaa, että Anna Aaltonen istuu pöydässä 2, sillä puolella pöytää, joka on merkitty beeksi.

Muista merkitä pöydät selkeästi, jotta vieraat eivät joudu etsimään oikeaa pöytää!

Vieraiden sijoittelu


Kenet sijoitetaan minnekin ja minkä mukaan?

Tee istumajärjestys huolella. Mieti ketkä kannattaa laittaa samaan pöytään. Ei kannata ryhtyä luomaan uusia pöytäkuntia ihmisistä, jotka eivät tunne toisiaan. Harva ihminen on niin sosiaalinen, että tuosta vaan uppoaa seurusteluun tuntemattomien ihmisten kanssa ja tuloksena on vaivautunut tunnelma. Myöskään samaan pöytään vierekkäin ei tietenkään kannata laittaa ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta tule toimeen keskenään, sanoi etiketti sitten mitä tahansa. Etiketin mukaan häiden istumajärjestys poikkeaa tavallisesta siten, että avio- ja kihlaparit voidaan sijoittaa pöytiin myös vierekkäin. Nainen istuu aina miehen oikealla puolella, oli mies sitten daamin oma seuralainen tai muu pöytäkumppani. Jos nainen-mies vuorottelu ei ole mahdollista, ei plaseeraus siihen kaadu.

Ulkomaisissa lehdissä juhlapöydät ovat usein pyöreitä. Suomalaisissa juhlapaikoissa pöydät taas yleisimmin ovat perusmallisia; 4:n, 6:n tai 8:n hengen pöytiä. Näillä peruspöytämalleillakin saa toteutettua samaa ideaa, jossa kaikki pöydän äärellä istuja voivat keskustella kasvokkain. Yhdistämällä kaksi pöytää kuutioksi, vieraat voidaan plaseerata sen ympärille.

Istumajärjestys häissä

Kampapöytä on varsin hyvä pöytämalli varsinkin isommissa juhlissa. Vieraat istuvat toisiinsa nähden lähemmin ja seurustelu on hauskempaa. Häissä kunniapaikat ovat hääparin molemmin puolin sekä vastapäätä, muttei kuitenkaan suoraan hääparin edessä. Yleensä hääparin vieressä istuvat vanhemmat, etiketin mukaan myös pappi. Jos pappi istuu etiketin mukaan morsiamen vieressä, papin toisella puolella istuu sulhasen äiti ja morsiamen isä. Sulhasen vieressä istuu morsiamen äiti ja hänen toisella puolellaan sulhasen isä. Käytännössä morsiamen ja sulhasen vieressä istuvat yleensä kuitenkin heidän appivanhempansa tai omat vanhempansa pariskuntina.

Kampapöydässä, eli E-kirjaimen muotoisessa pöytäjärjestyksessä, hääparin edestä alkavassa pöydässä istuvat kaaso, bestman ja seremoniamestari puolisoineen tai seuralaisineen ja hääparin sisarukset puolisoineen. Keskipöytä on hyvä paikka sijoittaa juhlan juontoon osallistuvia henkilöitä, sillä heillä on omasta pöydästään näkymä kaikkiin vieraisiin samaan aikaan. Hääparin pitkän pöydän ääressä istuvat myös isovanhemmat ja tai kummit. Kampapöytämallissa hääparin vastapäätä olevalle puolelle pöytää ei sijoiteta vieraita. Myöskään pitkissä pöydissä hääparin edessä oleville kahdelle paikalle ei yleensä plaseerata vieraita, jotta vierailla olisi esteetön näkymä hääpariin.
Mikäli tila antaa periksi, pöytiä voi sommitella luovasti eri malleihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös vastakkain sijoitettujen, ulos vedettyjen tuolien selkänojien väliin tulee jättää reilusti tilaa, jotta ihmiset pääsevät kulkemaan vaivatta.

Hyvä tietää!


  • Pöydässä tulee olla 60 cm tilaa /ruokailija.
  • 8 hengen pöydän tulee olla 250 cm pitkä ja kymmenen hengen 270cm pitkä. molemmat pöydät ovat 80cm leveitä.
  • Pyöreissä pöydissä kuusi henkeä mahtuu pöytään jonka halkaisija on 125cm.
  • Muista jättää tuolien ja seinän väliin tarpeeksi tilaa, vähintään 70cm.
  • Käytäville kannattaa jättää tilaa n. 1,5 metriä, jotta selät vastakkain istuvat vieraat pääsevät liikkumaan pöydistä pois ja vieraat voivat liikkua heidän selkiensä välistä paikasta toiseen.
  • Buffetpöydän ympärillä (jos sen ympäri on tarkoitus kiertää) tulee olla n. 1 metri kulkutilaa.

Iloista hääjuhlaa! Tutustuthan hääyrityksiin Häähakemistossamme