HÄÄPUVUN VALINTA

30.03.2022

Millainen hääpuku sopii parhaiten millekin vartalolle ja mitä hääpuvun valinnassa on hyvä ottaa huomioon? Kerromme siitä esimerkkikuvin tässä artikkelissa!

Hääpukuvalikoimat ovat valtavat ja pukuja löytyykin jokaiseen makuun, jokaiseen budjettiin ja jokaiseen elämänkatsomukseen soveltuen. Yksi haluaa perinteisemmän hääpuvun ja toinen rohkeamman. Siinä missä toinen ostaa pukunsa morsiusliikkeestä, toinen teettää sen hääpukusuunnittelijalla ja kolmas vuokraa puvun tai ostaa sen käytettynä.

Älä mene halpaan!

Myös hääpuvun eettisyys on nykyään entistä oleellisempi kriteeri hääpukua valitessa. Mistä hääpukuni on tehty ja kuka sen on valmiustanut? Ns. kiinapukujen ensi-innostuksen jälkeen morsiamet ovat onneksi ymmärtäneet, ettei toiselta puolelta maailmaa kannata tilata hääpukua, joka suurella todennäköisyydellä ei vastaa sitä mitä odotetaan, jos puku ylipäätään saapuu lainkaan perille ajoissa. Maailmalta tilatut halpapuvut ovat osoittautuneet juuri siksi, mitä niiden pelättiinkin olevan: liian hyvää ja halpaa ollakseen totta. Hääsuunnittelun tuoksinassa ei todellakaan kaipaa kaikkea sitä stressiä, jonka maailmalta tilattu, huonosti ja ruokottoman huonoista materiaaleista valmistettu epäsopiva puku aiheuttaa.

Osta pukusi siis morsiusliikkeestä, teetä se osaavalla hääpukusuunnittelijalla, hanki puku käytettynä tai vuokraa puku, mutta älä lankea säästöä havitellen siihen ansaan ja murheeseen, jolle altistut jos tilaat "mittatilauspuvun" toiselta puolelta maailmaa. Not worth it - ei maksa vaivaa!

Pukujen malleja

Puvut voidaan jakaa kuuteen eri päätyyppiin, jotka soveltuvat erityyppisille vartaloille. Sama pukumalli voi olla yleensä aina 1- tai 2 osainen ja siinä voidaan käyttää erilaisia olkaimia, hihoja, päänteitä, helmapituuksia jne.

A-linja - Runsashelmainen - Empire

Merenneito - Kotelo - Housupuku

Pukujen pääntiet

Tähän on koottu peruspääntietyypit. Puvussa voi käyttää hyvin erilaisia olkaimia ja hihoja, jotka saavat puvusta taas pääntienkin osalta hyvin erinäköisen. Malleja voi myös yhdistellä, kuten viimeisessä kuvassa on käytetty pyöristettyä V-aukkoa - variaatioita löytyy!

O-aukko - U-aukko - V-aukko

Sydän - Neliö - Monikulmainen

Epäsymmetrinen - Vene - Olkaimeton

Poolo - Halterneck - Off-the-shoulders

Drapeerattu - Kauluksellinen - Variaatio V-aukosta

Helmat

Perinteisin hääpuvun helman pituus on täyspitkä. Puvun helma ulottuu usein aivan maahan asti, mutta kulkemista ja tanssimista helpottaa, jos helman pituus on hieman lyhempi. Suunnilleen nilkkapituisen hameen helma myös pysyy paremmassa kunnossa, kun se ei koko ajan viistä maata. Helma voi erityisesti epämuodollisemmissa hääjuhlissa olla myös selkeästi lyhyt tai epäsymmetrinen. Tässä on kuvattu muutamia erilaisia vaihtoehtoja.

Polvipituus - Nilkkapituus - Lattiapituus

Epäsymmetrinen helma - Takaa pidempi helma - Takaa pidempi helma 2

Sovittaminen

Hääpuvun sovitus on intiimi ja henkilökohtainen tilanne, johon morsiusliike varaa morsiamelle oman ajan. Oman ajan varaaminen ennakkoon on tärkeää, jotta morsian saa sovittaa erilaisia pukuja ja hän saa samalla ammattitaitoisia vinkkejä morsiuspukuliikkeen hääpukuasiantuntijalta.

Niinkin mukavaa ja tärkeää kun omien makutuomareiden läsnäolo tällaisessa tilanteessa on, suosittelemme ottamaan mukaan vain 2 makutuomaria. Tämä johtuu siitä, että usein sovituspäiviksi muodostuu lauantait, jolloin liikkeissä on jo muutenkin paljon asiakkaita ja mitä enemmän liikkeessä on ihmisiä, sen vähemmän sitä keskittyvää, henkilökohtaista neuvontaa henkilökunnalla on mahdollista antaa, tilasta puhumattakaan. Ota siis mukaan maksimissaan kaksi makutuomaria, jolla varmistat sen, että sinulle varattu aika pysyy sinulle varattuna aikana ja morsiusliikkeen ammattilainen voi keskittyä nimenomaan sinun palvelemiseen.

Oikea puku oikealle morsiamelle

Oikeanlainen morsiamen persoonaan ja vartaloon sopiva puku saa morsiamen sädehtimään ja tuomaan hänen parhaat puolensa esiin. Aina mallistokuvissa kaunein puku ei ole itselle se paras puku. Vieraile morsiusliikkeiden teemapäivinä liikkeissä tutustumassa valikoimiin, varaa sovitusaikoja ja tutustu eri pukumalleihin ajan kanssa.

Yksi parhasta mahdollisuuksista nähdä mahdollisimman paljon hääpukuja yhdellä kertaa on tietenkin häämessut ja niiden hääpukunäytökset. Kansainvälisellä tasolla uusimmat hääpukumallistot julkaistaan aina syksyllä ja syksyn häämessuilla pääseekin jo näkemään uusinta tulevan kauden häämuotia. Syksyisin valitaan myös Vuoden Hääpukusuunnittelija ja hääpukusuunnittelijoiden ennen näkemättömiin kilpailupukuihin pääsee tutustumaan Suomen suurimmilla häämessuilla, Love me do:ssa aina lokakuussa, jolloin esillä on myös tulevan kauden uusimmat kansainväliset hääpukumallistot.

Puku vartalon muodon mukaan

Päärynävartalo eli A-mallin vartalo

(vartalo on kapeampi olkapäistä kuin lanteilta)

Päärynävartaloisella on siro ylävartalo ja leveä lantio. Painopiste tulisi saada pukeutumisessa ylös, kaula- ja hartiaseudulle. Päärynävartaloista pukevat selkeät linjat ja juhlapuvuissa pystyleikkaukset. Paras juhlapukumalli on yksiosainen A-linjainen puku, jonka katseenvangitsijat on sijoitettu ylös. Pääntiemalli voi olla olkaimeton, mutta silloin puvun kanssa kannattaa käyttää näyttävää kaulakorua. Erityisen hyvin sopii myös kaula-aukko, joka on varustettu näyttävillä kauluksilla. Myös venepääntie tai drapeerattu kaula-aukko pukee päärynävartaloista hyvin, sillä se tuo hartiaseudulle vaakasuuntaisen linjan. Jos sinulla on päärynävartalo ja unelmoit kaksiosaisesta korsettipuvusta, valitse mieluummin samanvärinen ala- ja yläosa ja ylhäälle koristelua tai tummempi alaosa ja vaaleampi yläosa. Kapealinjainen kotelopuku ei imartele päärynävartaloa. Myöskään boleroita ei suositella, sillä ne tuovat leveän lantion esiin.

Harteikas tai rintava vartalo eli Y-mallin vartalo

(hartiat/ rinnanympärys leveämmät kuin lantio, vyötärö ja lantio lähes yhtä kapeat)

Y-vartaloita on kahta tyyppiä - harteikasta ja rintavaa. Molempia yhdistää kuitenkin kapea lantio ja usein hoikat sääret. Y-vartaloa tasapainottaa lantiolle sijoitettu koristelu. Hääpuvussa se voi olla lanteille laskeutuva koristeellinen vyö, kietaistu kangas tms. Venepääntiet, kauluskäänteet yms. eivät sovi tälle vartalotyypille, sillä ne korostavat hartiaseutua entisestään. Sen sijaan V-pääntie sopii Y-vartaloiselle mainiosti. Jos Y-vartaloisella on lyhyet sääret ja pitkä selkä - paras juhlapukupituus olisi lyhyt. Varsinkin harteikas Y-vartalo on hieman poikamainen, joten merenneitohelma tuo lantiolle ja vyötärölle kaivattua naisellisuutta. Rintavalle sopii merenneitohelman kanssa mainiosti korsettiyläosa. Myös kapealinjaiset puvut pukevat Y-vartaloista.

Tiimalasivartalo eli X-mallin vartalo

(olkapäät ja lantio leveämmät kuin vyötärö)

Tiimalasivartaloinen on saanut klassisen naisellisen vartalon. Tiimalasivartaloisella hartia- ja lantiolinja ovat suunnilleen yhtä leveät ja vyötärö on kapea. Pehmeälinjaiset vyötäröä korostavat puvut tuovat X-vartalon esiin parhaiten. Paras pukumalli tiimalasivartaloiselle on ehdottomasti kaksiosainen korsettipuku. Yksiosaiseen A-linjaiseen pukuun tiimalasivartaloiselle sopii mainiosti vyötärölle sijoitettu nauha tai vyö. Pääntie saa olla avara ja helma mieluiten A-linjaisia. Helma voi olla myös kapea, muttei kuitenkaan mieluiten suora vaan alaspäin levenevä. Runsashelmainen puku tuo lantiolle ehkä liikaa pyöreyttä ja empirepuku näyttää tiimalasivartaloiselta kummalliselta. Tiimalasivartaloisen paras asuste on hänen vartalonsa, joka tulee esiin selkeässä, näyttävässä ja vyötäröä korostavassa puvussa.

Rehevä vartalo eli O-vartalo

(pyöreyttä vatsassa, lanteilla ja takapuolessa, mahdollisesti myös rintava)

Kookas vartalotyyppi voi edustaa mitä tahansa kolmea edellistä vartalotyyppiä. Yhteistä on kuitenkin rehevyys ja vähintään koko 42. O-vartaloisen kannattaa erityisesti panostaa pukeutumisessaan muotojen esiin tuomiseen. Luit aivan oikein, emme suosittele XL-kokoisille morsiamille kaapuja, vaan hyvin leikattuja ja istuvia pukuja. Pystyleikkaukset ja puvun yksivärisyys hoikentavat ja pidentävät. A-linjainen puku sopii siis mainiosti. Jos morsiamella on tiimalasivartalo, korsettipuku tuo vyötärön esiin kauniisti. Jos käsivarret ovat rehevät, yläosa voi olla myös pitkähihainen. Korsettimaiseen yläosaan sopii mainiosti esimerkiksi hyvin laskeutuvat trumpettimalliset tai kyynärtaipeen kohdalta avautuvat ja levenevät sifonkihihat. Rehevälle vartalotyypille eivät sovi pienenpienet yksityiskohdat, sillä pikkusievät jutut tekevät vartalosta visuaalisesti suuremman. Rintavalle morsiamelle sopii parhaiten avara pääntie, erityisesti laaja O-pääntie ja syvään uurrettu V, sillä niillä saadaan kaulaan pituutta. Puvun materiaaliksi kannattaa valita kauniisti laskeutuvia kankaita muttei kuitenkaan liian laskeutuvia, jotka korostavat jokaista kurvia.

Suora vartalo eli neliövartalo

Suoravartaloinen voi olla hyvin hoikka tai pyöreämpi. Yhteistä on vyötäröttömyys, eli vyötärön ja lantion ero on hyvin pieni. Hartiat ja lantio ovat toisiinsa nähden samassa linjassa. Selkeälinjaiset, hieman maskuliiniset vaatteet pukevat suoravartaloista hyvin. Siksi esimerkiksi juhlava jakku-housut -yhdistelmä voisi olla suoravartaloiselle hyvä vaihtoehto myös hääpuvuksi. Jos morsian haluaa hääpuvuksi mekon, paras valinta on empirelinjainen puku. Puvussa ei kannata korostaa vyötäröä. Sen sijaan pääntietä kannattaa korostaa, sillä suoravartaloisella on yleensä kaunis ja hyvä ryhti.

Korosta tai piilota

silloin kun siltä tuntuu! Ohessa vielä muutama pikkuvinkki siihen, millä valinnoilla vartalosi ominaisuudet korostuvat toivotulla tai ehkä ei niin toivotulla tavalla - miten itse asian koetkin!

Lyhyt & hoikka vartalo

A-linjaiset, empiret ja kotelopuvut sopivat erinomaisesti. Empirepuvut lisäävät jalkoihin pituutta. Kovin runsashelmaiset puvut saavat pienen morsiamen katoamaan mekkoon.

Sopusuhtainen vartalo

Sinulle sopii mikä puku tahansa!

Pitkä ja hoikka vartalo

Tiputetut vyötärölinjat tasapainottavat vartalon mittasuhteita ja korostavat yläosaa. Paljaat olkapäät puvussa sopivat erityisesti sinulle!

Muhkea takamus

Vältä kapeita empiremekkoja ja kotelopukuja, valitse linjakkaampi A-linjainen puku.

Pyöreä vatsa

Korsettimaiset yläosat tasapainottavat vartalon mittasuhteita. Kotelo- ja kapeat empiremekot eivät imartele vartaloasi.

Pienirintainen morsian

Drapeeraukset sopivat sinulle erityisen hyvin!

"Alli-käsivarret"

Vältä olkaimettomia, kapeaolkaimellisia ja spagettiolkaimellisia pukuja ja valitse hihallinen puku. Shaalit peittävät kauniisti käsivarret, jos unelmapukusi olkaseutu on kovin paljas, ja haluat peittää käsivarsiasi.

Reilusti rintava morsian

Vältä empiremekkoa, joka tekee vartalostasi telttamaisen ja kiinnittää huomion liikaa yläosaan. Korsettiyläosa ja A-linja sopivat vartalollesi paremmin.

Hääpuvun puhdistus

Hääpuku on arvokas hankinta, joten siitä kannattaa pitää huolta häiden jälkeenkin. Häät kannattaa kuitenkin juhlia rennosti ja nauttia päivästään unelmien puvussa. Jos juhlien aikana pukuun kaatuu tai tippuu jotain juomaa tai ruokaa, voi tahroja painella puhtaalla haaleaan veteen kostutetulla hääpuvun värisellä kankaalla. Useimmat tahrat saadaan pesulassa pois, joten älä anna tahrojen latistaa juhlatunnelmaasi. Jos pukusi on silkkiä, esim. teetetty puku, kysy puhdistusohjeet puvun tekijältä, älä kostuta pukua vedellä.

Juhlien jälkeen hääpuku kannattaa pesettää mahdollisimman pian hääpukujen pesuun erikoistuneessa pesulassa, jotta puvun arvo säilyy. Pesutuloksella saattaa olla satojen eurojen vaikutus puvun jälleenmyyntiarvoon. Kannattaakin jo etukäteen etsiä sopiva pesula ja pyytää vaikka kaasoa toimittamaan puku häitä seuraavana arkipäivänä pesuun.

Pesula kannattaa valita huolella, sillä vääränlaisella käsittelyllä tahrat pinttyvät esimerkiksi helmoihin, niin ettei niitä saa enää ammattilainenkaan puhtaaksi. Monessa hääpuvussa pesuohjeena on kemiallinen pesumerkintä eli P -kirjain ympyrän sisällä. Vaikka moni pesula tarjoaa kemiallista pesua, niin se ei tarkoita, että heillä olisi ammattitaitoa puhdistaa hääpukuja, joten kannattaa kysellä tarkemmin pesulan kokemuksesta ja heidän aiemmin aikaansaamista tuloksista. Useimmat hääpuvut saadaan oikeanlaisella käsittelyllä lähes uuden veroiseksi, vaikka pukuun olisi kaatunut punaviiniä, kaula-aukolla olisi meikkivoidetta ja helma laahannut maata ja muuttunut harmaanruskeaksi.

Clean Pesulapalvelut on pessyt hääpukuja jo yli 13 vuotta ja he ovat perehtyneet pukujen puhdistukseen ja palauttavat lukemattomia pukuja vuosittain alkuperäiseen loistoonsa.

Clean Pesulapalvelut palvelee koko Suomen alueella. Pesula sijaitsee Raisiossa, mutta voit ostaa hääpuvun pesulapalvelun heidän verkkokaupasta ja toimittaa puvun lähimpään postiin tai matkahuoltoon heille kuljetettavaksi. Puku palautuu sinulle puhdistettuna ja silitettynä/höyrytettynä noin kuukauden kuluessa laatikkoon kauniisti taiteltuna. Säästät toimituskulut jos liikut Turun seudulla ja viet puvun suoraan heidän pesulaan. Samassa onnistuu myös sulhasen, kaasojen ja bestmanien pukujen pesut sekä tietysti myös morsiustyttöjen- ja poikien asut.

Kaunis kuin morsian

Jokaiselle morsiamelle löytyy takuuvarmasti juuri häntä parhaiten pukeva hääpuku. Luota itseesi ja ammattilaisiin, jotka osaavat asiansa. He ymmärtävät pukujen ja vartalon mittasuhteiden salat, mitkä materiaalit toimivat parhaiten ja ennen kaikkea sen, millainen puku pukee parhaiten kantajaansa

Tutustu hääpukuja myyviin, vuokraaviin ja valmistaviin yrityksiin Häähakemistossamme