HÄIDEN RUOKATARJOILU

10.03.2022

Hyvän pitopalvelun valitsevat pääsevät vähemmällä vaivalla luottamalla juhlansa ammattilaisten osaaviin käsiin. Nykyään ruoat yleensä jätetäänkin ammattilaisten käsiin, mutta hääruokia kuitenkin tehdään edelleen myös itse talkooporukalla valmistaen. Niin tai näin, nykyinen kulinaaristen vaihtoehtojen runsaudensarvi ei tee valintaa lainkaan helpoksi!

Pitopalvelun valinta

Omalle kukkarolle sopivaa pitopalvelua ja niiden kautta tarjottavia herkkuja kannattaa metsästää tarjousten perusteella. Tarjouksia kannattaa pyytää muutamasta eri paikasta, joko oman ruokalistan ja haluttujen lisäpalveluiden perusteella tai pyytäen pitopalvelun tai juhlapaikan omaan ehdotukseen perustuvan tarjouksen. Tarjouksen voi pyytää myös budjettiperiaatteella mainitsemalla kokonaisbudjetin ja vierasmäärän ja pyytämällä näitä silmälläpitäen tarjouksen. Hintoja vertaillessa kannattaa katsoa, mitä tarkalleen rahoillaan saa. Samaankin ruokalistaan saattaa tulla hintaeroja eri paikkojen välillä, eikä hinta-laatusuhde välttämättä kuitenkaan ole erilainen. Jos ruokien, niiden raaka-aineiden ja palvelun hinta-laatusuhde useammalla yrityksellä on suunnilleen sama, kannattaa valita se yritys, jonka palvelu tuntuu asiakasystävällisimmältä, vaikka se maksaisikin muutaman lantin enemmän.

Tarjouspyynnöt

Pitopalvelun tarjouksesta tulisi ilmetä:

Ruokalista ja sen hinta /henkilö. Hintojen tulee sisältää alv.
Lapsihinnat ja lapsiksi luokiteltavien ikäraja.
Hintaan kuuluvat juomat ja niiden määrä (esim. ad libitum = menekin mukaan).
Mahdollisten erikseen tilattavien alkoholijuomien hinnat.
Pöytiin tarjoiltujen juomien kaatokerrat, eli kuinka monta kertaa vieraiden lasit täytetään / juoma.
Yöruoka/iltapala
Lisähinnat; astiat, liinat, lautasliinat, somisteet, tarjoilu, kuljetusmaksut.
Henkilökunnan määrä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta juhlapöydät pysyvät siisteinä ruokailun aikana ja sen jälkeen. Suositus on 1 tarjoilija / 20 vierasta.
Myös lisätoiveet, kuten onko mahdollista itse tehdä joitain ruokia, joiden tarjoilusta ehkä joudutaan maksamaan lisää?
Varaus- ja peruutusmaksu ja niihin liittyvät aikarajat.

Jos pitopalvelu on juhlapaikan yhteydessä, tarjouksesta tulisi ilmetä myös juhlapaikan hinta, aika, jona juhlapaikka on asiakkaan käytössä, saako juhlapaikalle tuoda omia alkoholijuomia joiden tarjoilusta peritään tarjoilumaksu ja hoidetaanko asiakkaan omien somisteiden paikalleen laittaminen paikan vai asiakkaan toimesta ja jos, niin koska.

Mahdollinen loppusiivous.

Kun omasta mielestä paras pitopalvelu on löytynyt, sopimus on syytä saada kirjallisesti. Jotkut pitopalvelut antavat mahdollisuuden tulla maistelemaan ruokia erillistä korvausta vastaan, mikä saattaakin osoittautua lisämaksun arvoiseksi.

Kun hääruoat tehdään itse

Suomessa perinteisesti suosittu tapa hoitaa juhlien ruokatarjoilu on tietenkin buffet, eli "seisovapöytä" erilaisine herkkuineen. Buffet on erinomainen tapa kestitä isompaakin vierasjoukkoa ja kätevä silloin, kun ruoat tehdään itse. Buffetin haittapuoleksi voidaan laskea kylmätilojen laajempi vaatimustaso. Mitä enemmän tarjottavia laatuja on, sen enemmän kylmätilaa tarvitaan.

Pöytiin tarjoillun ruoan haasteena on usein se, että tarjoiluhenkilökuntaa tarvitaan moninkertaisesti verrattuna buffet-tarjoiluun. Ns. kolmen ruokalajin tarjoilu ei kuitenkaan välttämättä muodostu kokonaisuutena buffettia kalliimmaksi, sillä sen valmistukseen ja jälkisiivoukseen menevä aika on usein lyhyempi.

Nykyään ruokalistoilta löytyvät perinteisten herkkujemme lisäksi muualta maailmalta tulleet erikoisuudet, kaikki sulassa sovussa keskenään. Ruoan suhteen voikin olla niin luova, kuin omat mieltymykset sanelevat ja taidot sallivat. Ruoka voidaan suunnitella vaikkapa juhlan teeman tai hääparin häämatkakohteen hengessä ja monet ulkomaalaiset suosikkiruoat sekä ruokavaliot soveltuvat erinomaisesti oman ruokakulttuurimme rinnalle samalle pöydälle.

Budjetti

Tämä lienee itsestäänselvyys, mutta tarjottavia miettiessä kannattaa pohtia koko kokonaisuutta ottaen huomioon mahdollisten lisäastioiden ja säilytystilojen tarve ruokien ja juomien valmistuksessa ja tarjoilussa. Pienet lisät kasvattavat budjettia vaivihkaa ja loppukiireissä lipsuu helposti siihen, että ostaa tarvittavat lisät budjetista huolimatta, koska muuta vaihtoehtoa ei enää ole.

Tilaisuuden luonne ja ajankohta

Perussääntönä pidetään: Mitä juhlavampi tilaisuus, sen hienommat ruoat. Mitä pidempi juhla, sen enemmän ja useamman kerran syötävää. Juhlien tarjottaviin vaikuttaa juhlan ajankohta, eli onko kyseessä lounasjuhlat, vastaanotto vai koko päivän juhlat. Mitä pidempi juhla, sen enemmän ihmiset syövät. Vuodenaikakin sanelee ruokalistan sisältöä. Yleensä ajatellaan, että talvella syödään tukevampaa ja kesäaikana kevyempää ruokaa. Siinä missä keväällä ja kesällä tekee mieli paljon salaatteja, syksyllä herkutellaan padoilla ja paisteilla. Mikäli häissä on tarkoitus pistää jalalla koreasti ja tanssia runsaasti, ruokalista kannattaa pitää sellaisena, ettei se ole liian raskas, mutta täyttää kyllä kaikkien vatsat ja pitää nälän poissa pitkän illan aikana.

Cocktailpalat & Cocktail hour

Cocktailpalat soveltuvat myös koko juhlan ruoaksi juhlavastaanotolle. Jos vieraille halutaan tarjota syötävää joka ei vaadi pöytiin plaseerausta, cocktailpalat ovat erinomainen valinta. Vastaanottotyyppinen juhlamuoto on hyvä vaihtoehto perinteisemmille juhlille silloin, kun juhlatilaan ei voida mahduttaa kaikkia kutsuttuja vieraita aterialle istumaan. Cocktailpalatarjottavat sopivat erinomaisesti myös niille, jotka eivät halua järjestää pitkäkestoisia juhlia, mutta haluavat kuitenkin tarjota kahvin ja kakun sijaan jotain erikoisempaa, tyylikästä ja juhlavaa. Mikäli cocktailpalat kattavat koko ruokailun, siitä kannattaa ilmoittaa kutsussa. Yleensä vastaanottotyyppisen juhlan kutsuun merkitään juhlan kesto, esim. klo 13.00-16.00. Hyvän suunnittelun mukaisesti vastaanotto ei osu tyypilliseen päivällisaikaan, eli klo 18:00 tietämille. Vastanottotyyppiset juhlat siis ajoittuvat aamu- ja iltapäivään tai päivällisen jälkeiseen aikaan. Mitä myöhempänä ajankohtana vastaanotto alkaa, sen enemmän panostetaan alkoholijuomien tarjontaan. Cocktailpaloja tarjotaan tilausuudesta riippuen 5-12 erilaista laatua, yksi makupala syöjää kohti.

Cocktail hour

Cocktailpalat ovat mitä mainioin tapa viihdyttää vieraita tilaisuuden alkua odotellessa, juhlan alussa tai häissä hääparia odotellessa. Ihanat pienet suolaiset ja makeat suupalat ovat mukavia naposteltavia samalla, kun vieraat vaihtelevat kuulumisia muiden juhlavieraiden kanssa. Vieraiden aika kuluu mukavasti, kun heille tarjoillaan hyvää juomaa ja pieniä suupaloja, jotka eivät kuitenkaan täytä vatsoja, vaan kiihottavat ruokahalua mukavasti ennen varsinaista juhla-ateriaa. Cocktailpaloja tarjotaan 3-5 erilaista laatua, yksi makupala syöjää kohti. Pieniin herkkuihin voikin panostaa jo kustannustenkin osalta aivan eri tavalla, kuin suurempien menujen tarjoiluun.

Ruoan valmistamisen ja tarjoilun kohtuullisuus

Kylmien tarjottavien tulee olla kylmiä ja kuumien kuumia. Samalla kannattaa huomioida ruokien valmistuksen ja tarjolle asettamisen välinen suhde: Onko keittiössä tarpeeksi monta kättä hoitamaan kaiken tarvittavan, jotta ruoka tarjoillaan ajallaan? Onko ruokien valmistukseen ja säilytykseen saatavilla tarpeeksi välineitä ja tilaa? Entä onko ruoan tarjoiluun ja pöytien siistimiseen saatavilla tarpeeksi väkeä? Jos juhlatilassa on pieni tiskiallas ja yksi tiskikone, aikaa kuluu pelkästään tiskien hoitamiseen! Perusohjeena sanotaan, että pöytiin tarjoiltavissa ruoissa tarvitaan vähintään yksi tarjoilija/ 10 henkilöä. Buffetissa yksi tarjoilija tai avustaja/ 20 henkilöä.

Monipuolisuus ja kokonaisuus

Raaka-aineet valitaan yleensä vuodenajan mukaan jo edullisuudenkin vuoksi. Toisaalta vaikkapa tuoreet mansikat talvella ovat varsinaisia herkkupaloja, joilla saa lisänäyttävyyttä ruokaan. Eri ruokalajien rakenteiden tulisi myös olla erilaisia, samoin eri ruokalajien raaka-aineiden. Myös ruokalistan kokonaisuus on hyvä pohtia tarkkaan; ei liian monta rasvaista ja täyttävää ruokaa, ei liian monta samankaltaista ruokaa ja ei rasvaista pääruokaa, jota seuraa kylmä jälkiruoka.

Lisäksi Suomessa on totuttu siihen, että ruoka-aineallergiat otetaan huomioon ruokia tarjottaessa. Kohtuuttomuuksiin asti ei tässäkään tarvitse mennä, mutta mikäli ruoan voi valmistaa siten, että se soveltuu kaikkien vatsoille, ei siitä ole haittaakaan. Yleensä ruokalistoihin kuuluu sekä gluteenittomia, että laktoosittomia tai vähälaktoosisia vaihtoehtoja sekä kasvis- ja vegaaniruokia. Mikäli häävieraiden joukossa on eri uskontokuntien edustajia, heidät tulee ottaa huomioon ruokalistaa suunnitellessa. Esimerkiksi osa juutalaisista ei syö porsaanlihaa lainkaan. Ruoista, joissa käytetään kiellettyjä raaka-aineita, on kohteliasta mainita ruokalistalla tai erillisellä lapulla ruoan vieressä.

Ruoan menekki

Ruoan menekkiin vaikuttaa tarjottavien yhteenlaskettu määrä sekä juhlan ajankohta ja vuodenaikakin. Pitkissä juhlissa kaikkea kuluu pääsääntöisesti enemmän. Keskimäärin ruokaa yhdellä syömisellä, alkuruoista jälkiruokiin, kuluu n. 500-600g/aikuinen vieras, vastaanotolla n. 300-400g/aikuinen vieras. Mitä useampaa tarjottavaa on, sen vähemmän kutakin laatua varataan syöjää kohti.

Herkullisia hääjuhlia! Tutustuthan pitopalveluihin Häähakemistossamme!