IHASTUTTAVAT HÄÄKAKUT

14.10.2021

Hääkakku on hääjuhlan kuningatar, joka kruunaa ruokatarjoilun, mutta valitaanko yksi upea hääkakku vai pari ihanaa erilaista? Siinäpä vasta pohdittavaa!

Yhden hääkakun sijaan pari erilaista?

Kakkubuffet jatkaa perinteisen seisovan pöydän ideaa, jossa tarjolla on jokaiselle jotakin. Pöydällä voi olla yksi suurempi kakku tai hääparin oma kakku, josta pari leikkaa yhdessä palansa perinteisin menoin ja toinen, tai kaksi muuta kakkua voivat olla perinteisemmän kakun erilaisia vaihtoehtoja, kuten porkkanakakkua tai huippusuosituiksi nousseita Brita- tai Pavlova-kakkuja. Raakakakut ovat ilman muuta löytäneet tiensä myös häihin ja toisaalta juusto- ja rahka-kermakakut ovat taas tehneet paluutaan hääpöytiin. Kahvikaan ei enää ole se must, sillä kakun kyytipojaksi sopii vaikkapa kuohuvat maljat tai talvihäiden koristeltu kaakaojuoma!

Moni kakku päältä kaunis

Hääkakun oleellisia elementtejä maun lisäksi on sen ulkonäkö. Harvemmin yhtä koreita ja huolella somistettuja kakkuja tarjoillaan kuin häissä - ja kaikista hyvistä syistä. Maku kuitenkin on hääkakussakin se tärkein asia. Hääkakku on tarjoilupöydän kuningatar, jonka ulkonäköön voi panostaa reilusti, mutta se mitä kakun sisältä paljastuu, paljastaa myös samalla kakun arvon.

Hääkakun hinta

Hääkakkujen hinnat vaihtelevat suuresti. Kakun täytteen hinta ei yleensä ole ratkaiseva tekijä hinnassa, joka määrittyy pitkälti juuri kakun ulkonäön perusteella. Mitä monimutkaisemmat, paljon käsityötä vaativat ja rakenteeltaan haastavammat koristelut ovat, sen hinnakkaampi hääkakku on. Hääkakkujen hintahaitari liikkuu keskimäärin 4-12 euroa per annos hintaluokassa riippuen kakun mallista ja koristelusta, täytteestä ja siitä, tuleeko kakku osana pitopalvelun kokonaistarjousta vai erikseen tilattuna kakkuartesaanilta.

Hääkakkujen koristeet

Kakkukoristen valinnalla voidaan korostaa hääkakun persoonallista ilmettä. Moderni, monikerroksinen hääkakku tulee Englannista, kuten hääkakun yleisin koristekin: hääpari.

Keskiajan Englannissa vierailla oli tapana antaa hääparille lahjaksi pieniä kakkusia. Vieraiden kakut kasattiin mahdollisimman korkeaksi pinoksi. Mitä korkeampi pino, sen vauraampi tulevaisuus oletettiin hääparille siunaantuvan. Kakkujen kasaaminen oli myös seuraleikki, sillä hääparin piti suudella kakkukasan yli. Sanotaankin, että juuri tämän kakun yli suutelun vuoksi alettiin valmistaa hääkakun koristeita, jotka alun perin olivat "pusuttelevia pareja".

Tänä päivänä kakkukoristeet ovat käytännössä mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Perinteiset hääparit pitävät edelleen pintansa moninaisine vaihtoehtoineen, mutta näiden lisäksi kakkujen päällä keikkuu jos mitä hääparin osapuolten persoonia korostavia elementtejä.

Ihastuttavia hääkakkuja

Hääkakuissakin on omat trendinsä. Kasasimme insiraatioksi pienen hääkakkugallerian, josta löytyy erilaisia hääkakkuja. Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi.

Tutustu hääkakkujen tekijöihin Häähakemistossamme