VUOKRATEN VIHILLE!

28.12.2023

Hääjuhlia järjestäessä kustannuksilta ei voi välttyä. Käyttämällä suunnittelun tukena erilaisia vuokrapalveluita budjettia voi kuitenkin kohtuullistaa. Kaikkeahan ei kannata ostaa yhdeksi päiväksi silloin, kun saman tuotteen voi hankkia vuokralle. Näinä päivinä häihin voi vuokrata vaatteiden lisäksi kaikkea kalusteista somisteisiin ja vaatteista koruihin ja asusteisiin.

Vuokraamisen edut

Jokainen muistaa muuttoon liittyvän tuskan kun tavaraa pursuaa joka nurkasta, niitä kannellaan vanhasta kodista uuteen ja laatikot pitää purkaa. Häiden kohdalla tilanne ei juurikaan eroa muutosta. Yhtä päivää varten pitää hankkia, huoltaa (irroitella tarralappuja ja muuta oheismateriaalia) pakata, kuljettaa, purkaa, pakata, kuljettaa ja taas purkaa sekä huoltaa melkoinen määrä erilaisia tavaroita. Vuokraamisen edut ovat yksiselitteiset. Helppous ja edullisuus ovat tietenkin ne oleellisimmat syyt vuokraamopalveluiden käyttöön. Vuokrattavat tuotteet eivät kuormita hääparin kotia ennen juhlia tai niiden jälkeen ja ostohintaan verrattuna hulppeitakin tuotteita on saatavilla kohtuullista korvausta vastaan. Joku toinen huolehtii siitä, että tarvittava tavara on moitteettomassa kunnossa ja juhlien jälkeen sinun ei tarvitse nähdä tuotteen suhteen vaivaa. Joku toinen hankkii tuotteen, huoltaa ja säilyttää sen - usein myös kuljettaa tuotteet juhliin, laittaa ne käyttövalmiuteen ja noutaa tuotteet pois juhlan jälkeen. Edes astioita ei tarvitse tiskata juhlapaikan keittiössä ja monet tuotteet voi valita, tilata ja maksaa kätevästi netin kautta. Helppoa ja edullista!

Vuokrauksen peruskäytäntöä

Vuokraus on sopimus, johon liittyy vastuuvelvollisuus. Jos tuote rikkoutuu tai katoaa, joudut korvaamaan sen, vaikka et itse tuotetta rikkoisikaan. Vuokraajana olet henkilökohtaisessa vastuussa vuokratun rikkoutumisesta silloinkin, kun vieras tai häiden avustaja rikkoo vuokraamasi tuotteen. Tämä kannattaa muistaa.

Jos vuokraamolla on tarjota vakuutus vuokrattavalle tuotteelle (usein tarjolla vaatteille sekä ajoneuvoille), ota se. Vakuutus on pieni menoerä, vahinko voi olla kallis.

Tee varaus ajoissa, mutta älä epäröi ottaa yhteyttä vuokraamopalveluita tuottavaan yritykseen juhlien alla jos huomaat tarvitsevasi jotain. Toisen peruutus voi olla teidän pelastus.

Kun otat yhteyttä sähköpostitse, kerro selkeästi toiveistasi, vuokrattavien tuotteiden määrästä ja ajankohdasta, jolloin toivot tuotteita vuokralle.

Pidä vuokratuotteista hyvää huolta. Kuljeta ja säilytä vuokratuotteita asiallisesti, jotta tuotteet eivät vaurioidu ja muista, että joku toinen odottaa vuokraamaasi tuotetta omiin juhliinsa teidän jälkeenne. Palauta siis vuokratuote sovitun mukaisesti ja jos tuotteeseen on tullut vaurio, ilmoita siitä yritykseen pikimmiten.

Huomaa, että vuokratuotteiden pakkausmateriaalit tulee yleensä säästää ja tuotteet pakata kuten ne oli pakattu silloin kun otit tuotteet vastaan. Kerro siis häiden avustajille, jotka mahdollisesti purkavat pakkauksia, että pakkauksia ei saa rikkoa tai hävittää.

Muista perua varauksesi heti jos huomaatte, ettette tarvitsekaan varaamaanne tuotetta. Joku toinen voi kaivata sitä omiin juhliinsa.

Mitä kaikkea voi vuokrata?

Vaatteet

Yleisin häihin vuokrattava tuote lienee juhlavaate. Erityisesti sulhasten ja bestmanien vaatteet saatetaan vuokrata, sillä koetaan, ettei juhlavaatteille ehkä löydykään riittävästi käyttöä häiden jälkeen. Morsian usein haluaa oman puvun lainapuvun sijaan, mutta myös hääpukuja vuokrataan runsaasti. Moni morsian kokee asian sulhasen tavoin, yhtä päivää varten ei koeta mielekkääksi ostaa pukua. Myös kaasoille, hääparin vanhemmille ja morsiuslapsille löytyy vuokrapukuja. Pukuja vuokrataan erityisesti silloin, kun häissä on vahvasti esillä teema, johon vaatteiden löytyminen ilman pukuvuokraamoa voisi olla likimain mahdotonta - ellei pukuja sitten teetetä uniikkikappaleina. 

Miesten juhlavaatteiden hinnat liikkuvat 120 ja 200 euron välimaastossa puvun mallista ja asusteista riippuen. Hääpukujen hintaskaala on laajempi. Vuokrapukuja on turha aristella. Jos oma puku ei ole itselle tärkeä, liikkeen vuokrapuvut modifioidaan tarpeen mukaan, joten istuvuuden suhteen ei tarvitse arvuutella. Yhtälailla miesten puvuissa otetaan lahjetta sisään ja tarkistetaan takin istuvuus jos malli ei heti tunnu sopivalta. Vuokrapukuihin tarjotaan usein myös vakuutusta, jonka ottaminen kannattaa. Vahinko voi sattua, mutta muutaman kympin vakuutuksen ottanut voi huokaista helpotuksesta silloinkin kun sauma repeää tai rinnuksille loiskahtaa se pelätty punaviini.

Kalusteet

Kalustevuokraamoiden asiakkaiden tarpeet ovat yleensä hyvin erilaisia. Minimissään tarvitaan tuoleja ja pöytiä. Toisessa ääripäässä on avaimet käteen -tyyppinen kokonaisuus, jossa on mukana suunnittelu ja oikella tavalla mitoitettu kalustus ja sisustus sekä huomioituna eri osapuolten mm. sulhasen, morsiamen, pitopalvelun yms. toiveet ja aikataulut.

Kalustevuokraamo voi auttaa myös tilan kalustuksen suunnittelusta, jolloin juhlatilasta saadaan mahdollisimman toimiva juuri teidän juhliinne. Kalusteita vuokraavan yrityksen kannalta on tärkeää, että suunnittelu lähtee olemassa olevasta tilasta. Ensin paneudutaan ja selvitetään tilan koko ja sijainti (sisä- /ulkorakennus, teltta, piha, alusta jne) jossa aiotaan juhlat järjestää. Sen jälkeen selvitetään kuinka monta vierasta ja millä koreografialla aiotaan toimia. Näiden jälkeen ratkeaa millä tuotteilla aiottu kokonaisuus on mahdollista toteuttaa. Asiakkaan valitseman tilan mitat eivät muutu, mutta valitsemalla oikeilla mitoilla olevat pöydät ja tuolit voidaan tilaan saada 100 hengen sijaan mahtumaan 135 henkeä. Tämän johdosta kalusteiden vuokraajalle on tärkeää tietää faktat. On aivan eri asia jos käytössä on iso tila tai piha, kuin että käytössä on esierkiksi tila, joka on vaikkapa 20×30 m ja siihen pitäisi saada 250 henkilöä istumaan ja ruokailemaan. Jokainen juhla on asiakkaan ainutkertainen ja yksilöllinen kokonaisuus. Useiden kalustevuokraajien tuotteet ovat toteutettu niin, että niitä pystytään tarvittessa muokkaamaan juhlakohtaisesti mm. erivärisillä istuimilla, huputuksella, tarvittessa vaikka teippaamalla pöytäkannet tilaisuuden ilmeeen tai ohjelman mukaan. Kalustevuokraamoissa lähdetäänkin usein siitä, että asiakkaan kanssa on tehty kartoitus ja sen pohjalta laadittu esitys, suunnitelma ja tarjous onnistuneeksi totetukseksi. Kalustevuokraamoilla on myös usein valmiudet toteuttaa palvelu niin, että juhlan päätähdet saavat keskittyä heille tärkeisiin asioihin ja vuokraamo vastaa siitä mikä kuulu heille. Kalustevuokraamoilla on usein myös yhteistyökummpaneita, j
oiden kautta on mahdollista tilata ääni- ja valotekniikkaa, mikäli niille on tarvetta.

Teltat & katokset

Juhlapaikalle tarvitaan ehkä lisää tilaa tai koko juhlat halutaan järjestää juhlatelttaan. Juhlapaikalle saatetaan haluta katettu ulkotanssilava mikäli sisällä ei mahdu tanssimaan tai tanssit halutaan muuten vaan järjestää ulkona. Mikäli vihkiminen on ulkona, sitä varten ehkäpä halutaan, ja hyvä onkin, hankkia katos, jonka alla hääpari ja vieraat ovat säältä suojassa, oli se sitten pisaroita tai paahtava aurinko.

Häät - Päivä jolla on merkitystä. Hääteltta mahdollistaa juuri Teidän näköiset häät, Teidän haluamassa paikassa. Teltta antaa sääsuojan niin sateelta kuin auringolta ja se voidaan pystyttää paikkaan, jossa ei ole kiinteää kiinteistöä. Ammattitaitomme takaa teltan pystytyksen myös rinteeseen tai vaikka veden päälle. Telttoja löytyy eri mallisia sekä kaiken kokoisia niin pieniin kuin isoihin juhliin. Suunnittelemme yksilöllisesti aina jokaisen juhlan asiakkaan toiveiden mukaan. Telttahäät - jotain uniikkia ja unohtumatonta! - Stopteltat

Astiat

Juhlapaikalla ei ole joko lainkaan tai kaikkia tarvittavia astioita tai käytettävissä olevat astiat eivät ole toivotun mukaisia ja halutaan lisää juhlavuutta. On myös juhlapaikkoja, joissa ei joko ole astianpesukonetta lainkaan tai käytettävissä oleva kone ei vastaa kapasiteetiltaan pestävää astiamäärää, jolloin järkevä vaihtoehto on vuokrata ainakin osa astioista jälkipesupalvelulla, jolloin astioiden pesemisestö ei tarvitse kantaa huolta lainkaan.

Ajoneuvot

Hääpari haluaa ajaa tyylikkäästi kahden, ilman kuljettajaa tai kuljettajan kanssa. Halutaan ehkä tietty automalli juhlistamaan päivää. Vuokrataan ehkä kokonainen vieraskyyti, linja-auto tilausajona kyyditsemään häiden vieraat kirkosta juhlapaikalle.

Henkilökuntaa ja laitteita

Juhliin tarvitaan usein myös henkilökuntaa tarjoilijoista Dj-palveluihin. Kyseessä on siis henkilöstövuokraus. Silloin kun juhlapaikalle tarvitaan DJ, äänentoistolaitteita ja vaikkapa discopalloja, tarpeeseen vastaa yritys, joka tarjoaa juhliin ja tilaisuuksiin taitavan ja monipuolisen DJ:n, sekä äänentoistoon ja juhlavalaistukseen tarvittavan tekniikan. Yritys rakentaa tilan ja musiikillisen ohjelman asiakkaan toiveiden ja teemojen mukaan niin, että kunkin tilaisuuden persoonallisuus saadaan esille. Yritykset myös vuokraavat erikseen myös pelkkiä dj-laitteita (esim. cd-soittimet ja mikserit), ääneentoistoa (kaiuttimet vahvistimineen) tai valolaitteita, johtoineen ja käyttöopastuksineen. Yrityksen edustajan kanssa kannattaa käydä ennakkoon juhlapaikalla, jotta tarvittavan tekniikan määrä ja jouheva asennus saadaan selville ennen H-hetkeä.

Pelkkiä laitteita

Hulppea juomalähde, gobolla tanssilattialle heijastettava hääparin monogrammi, suklaalähde, soppatykki, saippuakupla-, tai lumikone - kaikki mahdollisia vuokrata. Myös perusvuokralaitteita kuten kahvin- ja vedenkeittimiä tarvitaan, monasti myös lisäkylmälaitteita, mikäli juhlatilan kulmälaitevarustelu on vaatimaton.

Korut

Harvemmin saatavilla, mutta mahdollista. Halutaan ehkäpä jotain erityisen näyttävää, mihin ei normaalisti olisi varaa.

Somisteet

Somisteita on yllättävän työlästä hankkia, säilyttää, kuljettaa ja purkaa yhtä päivää ajatellen, ja niiden hankintaan liittyy usein huomaamattomia sivukuluja, kuten toimitusmaksuja. Näyttävä somistus vaatii paljon elementtejä, jolloin kustannukset nousevat melkoisesti. Somisteiden käyttö häiden jälkeen on vähäistä ja niiden myynti juhlien jälkeen vaatii työtä. Somisteiden vuokraaminen säästää helposti satojakin euroja rahaa hääbudjetissa varsinkin, mikäli juhlatilassa on tarpeen peittää tuoleja tuolihupuilla tai häät ovat suuret, jolloin somisteita tarvitaan usein runsaasti. Myös näyttävän ja runsaan somistuksen toteutus vuokrasomisteilla tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin tuotteiden ostaminen yhtä päivää varten.

Tarpeellista tavaraa

Häihin voi vuokrata myös kaikkea sellaista, mikä ei heti tulisi mieleenkään. Onko juhlapaikalla tuhkakuppeja ulkona? Vuokraamalla suuret tuhkakupit välttyy nuhteilta ja ikävältä jälkisiivoukselta. Onko naulakkotilat riittävät? Tarvitseeko joku juhlapaikan tila erottaa toisesta tilanjakajalla? Pitäisikö juhlapaikalle päästä punaista mattoa pitkin? Entä jos juhlapaikalla ei ole riittävästi tai lainkaan vessoja? Olisiko mukavaa, jos juhlapaikalla olisikin vieraita varten korkeita pystypöytiä ruokailupöytien lisäksi? Baaripöytä? jääkaappi juomille? Pakastin jäille?

Kaikkeen löytyy vastaus eri vuokraamoiden valikoimista. Jos haluat tutustua juhliin erikoistuneisiin vuokraamoihin, ole hyvä ja siirry häähakemistoomme!

Onnistuneita hääjuhlia!