ASIAA HÄÄVALOKUVISTA

21.01.2022

Pitkä suunnittelu ja juhlan odotus tiivistyy yhteen päivään. Millaisia muistojen yksityiskohtia teidän häistänne jää tuleville vuosille ihailtavaksi? Oikean häävalokuvaajan valinta on yksi häiden tärkeimmistä valinnoista!

Valokuvaajan valinta

Ammattivalokuvaajan palkkaaminen on hintansa arvoinen juttu, sillä häävalokuvia katsellaan lopun yhteistä taivalta ja ne tiirailevat takaisin läheisimpien raameista vuodesta toiseen. Epäonnistuneet hääkuvat harmittavat yleensä pitkään ja päätyvät laatikoiden pohjalle. Häävalokuvaus ei siis ole se osa hääjuhlasta, jossa säästellään turhaan. Hintoja pohtiessaan kannattaa katsoa mitä tarkalleen hinnalla saa ja valita sen mukaan omaan budjettiin sopivin vaihtoehto.

Halvimmillaan valokuvaus tapahtuu studiokuvauksena, miljöökuvauksessa joutuu maksamaan matkoihin kuluvasta lisäajasta ja matkakuluista hieman enemmän. Myös kokonaiskustannuksista ja lisäkuvien hinnoista kannattaa keskustella tarkkaan etukäteen. Katselkaa rauhassa kuvaajan aiemmin ottamia kuvia, joiden kautta välittyy paras käsitys kuvaajan kuvaustyylistä. Jokaisella ammattikuvaajalla kun on oma tyylinsä. Vertailkaa ja valitkaa sitten se juuri teille sopiva kuvaaja.

Mitä häävalokuvaus maksaa?

Tarkkojen hintojen ilmoittaminen on mahdotonta, sillä eri valokuvaajat hinnoittelevat palveluitaan eri eri paikkakunnilla eri tavalla ja kuvaustilanteen mukaan. Suuremmissa kaupungeissa valokuvaus on hieman kalliimpaa kuin pienemmillä paikkakunnilla ja valokuvaajan hintoihin selkeästi vaikuttaa myös kuvaajan suosio. Studiohäävalokuvaus maksaa keskimäärin 250€ ja sisältää muutaman kappaleen kuvia. Miljöökuvauksesta veloitetaan n. 1000 euroa ja dokumentaarinen juhlakuvaus paikan päällä (valmistelut, kirkko & juhla), joka sisältää tietyn ajan valokuvausta sekä tietyn määrän valokuvia, kiitoskortteja ja muutaman isomman vedoksen valitusta kuvasta, maksaa mitä tahansa 1500 ja 3000 euron väliltä kokonaispaketista riippuen.

Millaiset hääkuvat, missä ja milloin?

Kun kuvaaja on valittu, aletaan pohtimaan tarkemmin itse kuvia ja kuvausta. Ammattikuvaaja tuntee oman toiminta-alueensa parhaimmat kuvauspaikat ja osaa ehdottaa niitä asiakkailleen. Perinteisten kuvien lisäksi voi valita muutamia mustavalkoisia, antiikkipatinoituja ja värisävytettyjä kuvia. Kaikkien kuvien ei tarvitse olla niitä perinteisimpiä. Huumori on sallittua myös häävalokuvissa ja eri vuosina hieman erilaiset tyylit ylipäätään vaihtelevat suosiotaan. Uusimpiin hääkuvatrendeihin kuuluu esimerkiksi dronekuvaus, jossa kuva otetaan lintuperspektiivissä.

Toiset haluavat mennä hääkuvaan ennen vihkimistä, joskus jopa huomattavasti ennen sitä, esimerkiksi koemeikki- ja -kampauspäivänä. Toisille taas on tärkeää juuri se, että hääkuvat on otettu hääpäivänä. Mieltymys ja käytännön tilanne sanelevat usein kuvausajankohdan. Toinen ei ole toista parempi, eikä oikeampi vaihtoehto. Vieraiden kannalta oleellisinta on se, että kuvaus ei vie liikaa aikaa. Mikäli kuvaussessio on vihkimisen ja varsinaisen hääjuhlan välissä, kannattaa vieraille varata vähintäänkin juotavaa juhlapaikalla hääparia odotellessa.

Häiden jälkeen on hyvä tiedostaa, että kuvaajalla menee usein joitain viikkoja ennen kun kuvat ovat valmiita toimitettavaksi asiakkaille.

Mitä kuvataan?

Häitä ennen kannattaa tehdä etukäteen listaa erityisesti halutuista kuvaustilanteista ja hetkistä. Monille on esimerkiksi tärkeää saada kuvan muodossa muistoja yksityiskohdista, jotka voivat olla mitä tahansa sulhasen taskukellosta kauniiseen kattaukseen. Myös läheisimpien kanssa otetut yhteiskuvat ovat usein hääparille tärkeitä. Ammattikuvaaja osaa hahmottaa kokemuksesta juhlan rakenteen ja ymmärtää, edelleenkin kokemuksesta, ottaa paljon sellaisiakin kuvia, joita ei ehkä itselle tulisi mieleen. Ammattikuvaaja ei myöskään unohda kuvata kesken juhlien, sillä hän on häissänne töissä.  Ohjeellinen aikataulu siitä, mitä tulee tapahtumaan ja suunnilleen mihin aikaan, helpottaa kuvaajaa olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Ennen kuvaamista

Ennen valokuvattavaksi antautumista kannattaa sekä morsiamen, että sulhasen kasvoja pyyhkäistä kevyesti puuterilla. Monella miehellä pienen jännityksen jälkeen kasvot kiiltävät, joten puuteri on tarpeen.

Pikakamerat

Monet hääparit laittavat tarjolle pika- tai kertakäyttökameroita, joiden ansiosta muistoihin kertyy hyvin persoonallisia ja erilaisia kuvia virallisempien kuvien lisäksi. Sisäkäyttöön tarkoitetut kertakäyttökamerat ovat yleensä salamallisia. Ulkona hyvänä päivänä pärjää ilman salamaakin. Katso kameraa ostaessasi sen päiväys sillä kertakäyttökamerat eivät kestä ikuisuuksia. Pikakameroilla kuvat valmistuvat välittömästi niiden ottamisen jälkeen ja kuvista voi tehdä aikajanassa etenevän installaation hääjuhliin. Pikakameroita on myös mahdollista vuokrata!

Instagram

Hääparien omat instatilit esittelevät häitä jo suunnitteluvaiheessa ja itse juhlan aikana hääpariin tägätyt kuvat luovat omanlaisensa virtuaalisen hääalbumin, joka esittelee häitä vieraiden silmin. Muistakaa siis infota vieraitanne jo ennen häitä omasta # ja uudelleen vielä juhlassakin, jotta saatte sekä vihkimisestä että juhlasta paljon kuvia vieraiden silmin.

Photobooth

Photobooth on oikeastaan variaatio valokuvausseinästä, eli kuvausrekvisiitta, tausta jota käytetään hieman erilaisessa juhlakuvauksessa. Vastaavia seinäkkeitä on ollut vuosikymmeniä teemapuistoissa ja nähtävyyksien yhteydessä ja niillä on yksi yhteinen elementti; Työnnä pääsi ulos seinästä ja ikuista itsesi osana rekvisiittaa. Häissä valokuvausseinät toimivat ohjelmanumerona, joka mahdollistaa myös ikimuistettavien kuvien syntymisen melkein itsestään. Rekvisiittatyyppisten photoboothien lisäksi on saatavilla erilaisia vuokrattavia kuvauskoppeja, joihin lisätään taustoja ja lisiä digitaalisesti.

Huomenlahjakuvaus

Puolisolle lahjaksi annettavia kuvia kutsutaan huomenlahjakuviksi tai budoaarikuviksi. Huomenlahjakuvien tyyli on sensuelli. Kaiken paljastavia kuvia ne eivät ole. Morsian ja sulhanen voivat huoleti käydä otattamassa itsestään kuvia, vaikka tyytyväisyys omaan vartaloonsa ei olisikaan huippuluokkaa! Kuvien tarkoitus on tallentaa jotain henkilökohtaista. Katse tai ele, joka kuuluu vain toiselle.

Vintagehuuman myötä Pin up- eli kalenterityttökuvaus on nostanut suosiotaan huomenlahjakuvissa. Enää ei välttämättä kietouduta salaperäisesti huntuun ja ojenneta säärtä! Hieman roisiinkin tyyliin pukeutuneet morsiamet yhdistelevät 50-luvun kotiäiti- ja kalenterityttötyyliä esitellen pikkutuhmaa vaimotyyliään. Kuvista voi myös teettää kalenterin. Miehet puolestaan voivat toteuttaa vaikkapa sitä vastakliseistä puolta, jonka mukaan naisilla on silmää lihaksille, univormuille ja rakennusmiehille. Silmänruokaa tasapuolisesti, huomenlahjakuva kelpaa lahjaksi myös naisille! Pari voi käydä huomenlahjakuvauksessa myös yhdessä parina. Kuvaussessio voi olla roolipelityyppinen, herkkä, humoristinen tai sensuelli - mitä tahansa pari toivoo!

Kuvauksellista hääjuhlaa ja kauneimpia muistoja!
Tutustu häävalokuvaajiin Häähakemistossamme!