HÄÄOPAS SULHASILLE!

28.04.2023

Tämä kirjoitus on omistettu tuleville supersulhasille! Sulhasen hääopas pyrkii tarjoamaan monipuolista tietoa avioitumisesta nimenomaan sulhasille, miehille, joista tulee superaviomiehiä!

Kosinta

Perinteisesti hääsuunnitelmat alkavat kosinnan jälkeen. Moni nainen toivoo, että mies kosii. Tänä päivänä tottakai nainenkin voi kosia, oli sitten karkausvuosi tai ei tai pari voi yhtälailla päättää yhdessä avioitumisesta ilman varsinaista kosintaa. Silti pieni romantiikka sulostuttaa elämää, joten perinteinen kosinta saattaa hyvinkin olla yksi niistä asioista, jotka tallennetaan muistopankkiin tulevia arkipäiviä lämmittämään. Elokuvissa kosinnat ovat usein prameita, sormuksia piilotetaan hulppean ravintolan jälkiruoka-annokseen, tipautetaan samppanjalasiin, kysymyksiä esitetään lentokoneen perässä vedettävissä bannereissa, urheilutapahtumien tulostauluilla tai koko kansa edessä polvillaan. Niin liikuttavaa kun sellainen voikin olla, kaikki naiset eivät kuitenkaan moisesta huomiosta perusta ja voivat kokea tilanteen kiusalliseksikin. Kannattaa kuunnella omaa mielipidettä. Loppujen lopuksi kukapa sitä oman kultansa paremmin tuntisi? Myös kosittavan läheinen ystävä voi toimia makutuomarina, mikäli halutaan järjestää jotain näyttävämpää. Useimmat naiset kuitenkin ovat otettuja kosinnasta, johon liittyy tunnetta ja yritystä tehdä tilanteesta erilainen ja erikoinen. Mitään yltiöhulppeaa kosinnan ei tarvitse olla, mutta kuten sanottua, ripaus romantiikkaa, yllätyselementti ja vilpittömyys ovat aina paikallaan.

Elokuvissa kositaan sormuksella, käytännössä näin ei läheskään aina ole. Moni pari päätyy avioliittolupauksien antamisen jälkeen sormusostoksille yhdessä. Jos kuitenkin sormukset halutaan osaksi kosintaa, tulevan morsiamen sormuskoon voi selvittää helposti korulaatikkoa penkomalla. Jos sormukset ovat kaivertamattomia, ne voi myös usein vaihtaa toiseen vastaavaan, mikäli koko ei olekaan sopiva. Tästä tulee kuitenkin sopia etukäteen myyjän kanssa. Kannattaa myös muistaa, että ihmisillä on usein hieman erikokoiset kädet. Oikea nimetön voi olla vasenta nimetöntä leveämpi tai kapeampi.

Yleistä kosinnan jälkeen

Kosinnan jälkeen sovitaan hääpäivästä tai avioitumisen ajankohdasta ylimalkaisesti. Tämän jälkeen pohditaan vihkimuotoa, joka voi olla joko kirkollinen tai siviilivihkiminen. Näiden kahden vihkimuodon suurin ero on se, että toiseen kuuluu uskonnollisuus ja toiseen ei. Myös vihkitilanne on ajallisesti eroava. Siviilivihkiminen kestää perusmuodossaan vain muutaman minuutin kirkollisen vihkimisen kestäessä n. 20 minuuttia perusmuodossaan. Uskonnollinen vakaumus ei aina määrittele vihkimismuodon valintaa. Kirkkoon kuuluvat voivat yhtälailla avioitua siviilisti ja kirkkoon kuulumaton voi saada kirkon siunauksen liitolle, mikäli toinen vihittävistä kuuluu kirkkoon.

Vihkimistä ennen tulee suorittaa avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinnan voi suorittaa maistraatti tai se evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta, johon toinen vihittävistä kuuluu. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on annettava vihkijälle ennen vihkimistoimitusta. Todistusta ei saa antaa aikaisemmin kuin seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä ja se on voimassa neljän kuukauden ajan todistuksen antamisesta lukien.

Sukunimen valinnasta päättää vihkipari yhdessä. Ratkaisu ilmoitetaan vihkijälle. Vihkimisen jälkeen sukunimenmuutos rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Yleisimmät vaihtoehdot sukunimen valinnassa ovat:
1) Kumpikin säilyttää oman sukunimensä. 2) yhteiseksi sukunimeksi valitaan toisen sukunimi, se nimi, joka tulevalla puolisolla oli viimeksi naimattomana ollessaan. 3) kumpikin säilyttää oman sukunimensä, jonka perään puoliso ottaa käyttöönsä puolison sukunimen.

Käytännön asioita

Monasti hääsuunnittelun ja suunnitelmien toteuttamisen aikana hääpari kokee häiden järjestelyn taakkana. Nainen saattaa kokea, että mies ei ole kiinnostunut yhteisestä juhlasta ja mies taas tuntee hääjärjestelyiden nielevän koko normaalielämän ilman hengähdystaukoa. Puhuminen ja osallistuminen auttaa. Kun toinen on täysin uppoutunut toteuttamaan yhteistä juhlaa, toinen voi hypätä toteutukseen mukaan, vaikka muuten langat olisivatkin toisen osapuolen käsissä. Myös yhteinen aika, johon ei häät liity mitenkään, helpottaa molempia. Usein käytännön järjestelyt kasautuvat morsiamen kontolle, osin varmasti siksikin, että naiset ovat hääasioista innoissaan. Miehet lämpenevät asialle huomattavasti hitaammin eivätkä aina edes ymmärrä miksi moiseen tulevaan juhlaan pitää panostaa niin paljon ja niin aikaisin. Vastaus on tietenkin, ettei tarvitsekaan, mutta yhteisen juhlan suunnittelussa pitää osata sanoa mielipiteensä ja sitoutua myös sovitun toteuttamiseen. Molemminpuolinen mielipaha on usein sitä, että toiveet ja todellisuus eivät kohtaa.

Kaikki parit eivät järjestä perinteisiä, sukuhääjuhlia. Häät ovat solmitun avioliiton juhla, jonka sisältö on täysin hääparin päätettävissä. Mitään ei tarvitse tehdä ja toisaalta mitä tahansa voi tehdä. Mitä suuremmat, laajemmat ja näyttävämmät juhlat ovat suunnitteilla, sen enemmän aikaa valmisteluihin kuluu, sillä esimerkiksi juhlapaikat ja bändit, pitopalvelut ja kirkot ovat nykyään varattuna jo vuotta ennen tulevaa kalenterikesää. Yhtälailla sukujuhlien sijaan pari voi halutessaan juhlia avioitumistaan kahden tai vain muutamien läheisten seurassa. Kaikille ei suuret juhlat suinkaan ole mieluinen vaihtoehto ja tänä päivänä juhlitaan sekä pienemmällä joukolla että "puolen kylän" seurassa. Valitkaa yhdessä teille sopivin juhlamuoto oli se sitten kahden lempiravintolassanne tai koko suvun ja tuttavapiirin kanssa tanssien.

Kustannukset

Monelle sulhaselle häiden kokonaiskustannukset tulivat yllätyksenä. Pienet lisät kasvattavat budjettia eikä aivan kaikkea osata ottaa huomioon budjettia suunnitellessa. Mitä näyttävämmät juhlat ovat, sen enemmän kustannuksia kertyy. Usein juuri pienet lisät kasvattavat budjettia huomaamatta. Häiden kustannukset kuuluvat hääparille itselle. Monen vanhemmat kuitenkin osallistuvat kulujen kattamiseen, mutta näin ei tule olettaa silloin, kun juhlia aletaan suunnittelemaan. Kaukana ovat ne ajat, jolloin morsiamen isä vastasi hääkustannuksista, joka taas perustui siihen, että sulhasen perhe vastasi morsiamen elinkustannuksista häiden jälkeen.

Jännittäminen

Moni sulhanen jännittää tulevaa juhlapäivää. Jännitys voi liittyä esimerkiksi vihkitilanteeseen tai juhlan onnistumiseen. Jännittäminen on normaalia ja siitä selviää usein puhumalla ja hyvällä järjestelyllä. Jos jännittämisestä on tulossa ongelma, käynti omalla lääkärillä auttaa. Toiset saavat apua antistress-luontaishoitotuotteista. Perinteinen rohkaisuryyppykin toimii monella, mutta sen suhteen kannattaa olla tarkkana, ettei kivikasvosta tule juhlan klovni!

Kumppanin huomioiminen suunnittelun aikana

Oma-aloitteisuus lämmittää kiireisen morsiamen mieltä. Ota siis oma-aloitteisesti esille joku häiden elementti, jonka sinä hoidat, ja hoida se ajallaan! Ylipäätään kiinnostus teidän kahden juhlapäivää kohtaan tuntuu naisen näkökulmasta mukavalta.
Älä oleta, että nainen hoitaa kaiken. Osallistu ja keskustele. Muista kertoa oma mielipiteesi, kysymättäkin!

Pahimpien kiireiden aikana pöydät täyttyvät häätavarasta ja puuhaa on pikkutunneille saakka. Jos sakset, liima ja nauhat eivät pysy käsissäsi, ehkäpä tiskirätti ja imuri pysyvät? Yllätä tekemällä ja antamalla tilaa. Kun toinen puuhaa häitä, toinen voi siivota ja hoitaa arkea. Se jos mikä tuntuu mukavalta.

Harva nainen kieltäytyy hemmottelusta. Järjestä mitä tahansa pientä tai suurempaa, jolla piristät arkea. Vie morsian syömään, elokuviin, anna lahjakortti hierojalle tai hiero itse häähuumassa kipeytyneitä lihaksia, tuo aamupalaa vuoteeseen, järjestä illaksi herkutteluhetki, vuokraa elokuva, järjestä yhteinen hetki, joka ei liity häihin mitenkään. Varaa aikaa hellyydelle, tarjoile pienin teoin huomaavaisuutta ja muista kertoa tulevalle puolisollesi kuinka tärkeä hän sinulle on ja että arvostat hänen vaivannäköään yhteisen juhlapäivänne eteen.

Lahjontako ei tehoa? Höpö, höpö! Pieni yllätys piristää kummasti. Jos yllätys vielä liittyy tulevaan hääpäivään, mikä sen parempaa!

Avioehto

Avioehtosopimus on sopimus, jonka puolisot yhdessä voivat tehdä joko ennen avioliiton solmimista tai milloin tahansa avioliiton aikana. Kun puolisot avioituvat, he saavat ns. avio-oikeuden, eli oikeuden toistensa omaisuuteen. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, että avioliiton päättyessä heidän omaisuuttaan ei jaeta avioliittolain pääsäännön mukaisesti tasan heidän kesken. Tavallisimmin avioehtosopimus tehdään silloin, kun jompikumpi puolisoista on selvästi toista varakkaampi, ja kyseisen varallisuuden halutaan "säilyvän suvussa" esimerkiksi avioerotilanteessa. Avioehtosopimuksella voidaan sopia siitä, että avioliiton päättyessä kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen sen määrään tai laatuun katsomatta, tai vaihtoehtoisesti että vain toisella puolisoista ei ole avio-oikeutta toisen puolison omistamaan omaisuuteen. Avioehdolla on myös mahdollista rajata ulkopuolelle esimerkiksi vain tietty omaisuus, johon ei missään tilanteessa haluta antaa omistusoikeutta kenellekään muulle tai jota ei missään tilanteessa haluta joutua myymään. Avioliiton kestäessä avioehto ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin tai muuhun taloudenpitoon. Avioehtoa tarvitaan sen sijaan siinä vaiheessa kun puolisoiden avioliitto päättyy, olipa sen päättymiseen syynä avioero tai toisen puolison kuolema. Avioehtosopimus tulee voimaan vasta kun se on rekisteröity jommankumman puolison kotipaikan maistraatissa. Avioehdon rekisteröimisestä peritään hakemusmaksu.

Pukeutuminen

Sulhanen pukeutuu häihin tilaisuuden ja juhlan luonteen mukaisesti. Häävinkeistämme löytyy oma artikkeli, jossa käsitellään miesten juhlapukeutumista. Pukeutumiseen liittyvistä asioista kannattaa siis lukea täältä.

Grooming!

Tänä päivänä sulhaset panostavat niin arjessa kuin juhlassa myös kosmetiikkapuoleen. Monen sulhasen käsi käy vähintäänkin käsirasvapurkilla ennen häitä. Old Spicelle tuoksuvat känsäkouraiset ja mustakyntiset sulhaset ovat siis historiaa! Sulhasia kiinnostaa ihon hoito ja omat erikoishoidot entistä enemmän, mikä näkyy jo selkeästi parturi-kampaamoiden palvelulistoilla, esimerkiksi amerikkalaisen parranajon suosion nousussa. Ns. amerikkalaista parranajoa on tarjolla usealla eri tyylillä. Hinnasta riippuen miesten komeutta hoidetaan perusparranajona kuumine ja kylmine pyyhehauteineen terävällä veitsellä taituroiden tai hieman leveämmällä kukkarolla rentouttavana kasvohoitomuotona, johon sisältyy myös parranajo.

Polttarit

Avioituville järjestetään yleensä polttarit, mutta yhtälailla niistäkin voi kieltäytyä. Kaikki eivät polttareita halua, olivat ne sitten minkälaisia tahansa. Polttareiden suhteen voi myös esittää toiveita. Nykyään polttarit ovat yhteistä hauskanpitoa, joissa asiaton koheltaminen onneksi on jätetty pois. Mikäli polttarijärjestelijöiden joukkoon kuitenkin kuuluu sellaisia ihmisiä, joiden mielestä päivänsankarin nolaaminen tavalla tai toisella tai hänen parisuhteensa epäkunnioittaminen on hauskaa, tästä voi ja tulee kieltäytyä. Polttareiden tarkoitus ei ole olla viimeinen mahdollisuus toteuttaa asioita, jotka eivät parisuhteeseen kuulu. Jotta kukin sulhanen voi puhtain mielin astella vihittäväksi, viimekädessä polttareiden asiattomuuksista kieltäytyminen kuuluu sulhaselle.

Hääjuhlassa ja sen jälkeen

Hääjuhlassa te olette päivän keskipisteessä. Huomioi kumppaniasi. Päivä kuluu nopeasti, nauti siitä. Moni sulhanen järjestää tuoreelle vaimolle yllätyksen. Sellainen voi olla puhe, serenadi tai kahdenkeskinen hetki hääpäivän aikana. Liiallista alkoholinkäyttöä kannattaa välttää. Kuivin suin ei sulhasenkaan tarvitse olla, mutta liika alkoholi kostautuu takuuvarmasti pitkän päivän iltana. Myös hääyötä varten voi järjestää yllätyksiä, kukin omalla tavallaan. Yllätykset voivat olla romanttisia monella tapaa. Jotkut järjestävät romanttisen kyydin hääyönviettopaikkaan, romanttisen yllätyksen itse yöpymispaikkaan tai aikuisten mausteita kahdenkeskisen yön viettoon. Hääyötä ei kannata kuitenkaan yltiömäisesti nostaa jalustalle. Moni pari, joka järjestää suuret juhlat, on lopen uupunut illan kääntyessä yöksi. Yötä seuraa aamu. Jos uni tuntuu tärkeältä, aamu sarastaa aikanaan. Toiset taas haluavat ehdottomasti viettää romanttisen yön kaikilla mausteilla. Siihen tulee varata aikaa, joka kannattaa ottaa huomioon suunnitelmia tehdessä.

Huomenlahja

Huomenlahjaa ei tietenkään ole pakko antaa. Kuitenkin tämän päivän morsiamet tuntuvat pitävän huomenlahjan saamista tärkeänä, myönnetään sitä tai ei, ja sen merkitys on varsin suuresti symbolisella puolella. Onnistunutta, saajalleen mieluista huomenlahjaa pidetään hellyyden ja rakkauden osoituksena ja lahjaa esitellään kanssasisarille salainen ylpeys rinnassa lämmittäen! Nykyään huomenlahjoja antavat sekä mies että nainen ja niiden merkitys on enemmän kuin koskaan symbolinen. Korut ja arvolahjaesineet pitävät edelleen pintansa, puolin ja toisin, mutta yhä useammin huomenlahja voi olla selkeä kulutustavara, joka ilahduttaa saajaansa ja juhlistaa syntymäpäivälahjan tapaan juhlapäivää.

Vuosipäivät

Häiden jälkeen aviopari perinteisesti juhlii avioitumisensa vuosipäivää. Vuosipäivillä on nimiä, jotka vaihtelevat hieman alueittain. Pääasia kuitenkin on, että puolisot muistavat toisaan jotenkin liittonsa vuosipäivänä.

Vuosipäivien nimet:
1. pumpulihäät
2. paperihäät
3. nahkahäät
4. keramiikkahäät
5. puuhäät
6. sokerihäät
7. villahäät
8. pronssihäät
9. kromihäät
10. tinahäät
11. teräshäät
12. silkkihäät
12,5. kuparihäät (eli puolet hopeahäistä)
13. pitsihäät
14. norsunluuhäät
15. kristallihäät
20. pronssihäät
25. hopehääpäivä
30. helmihäät
35. korallihäät
40. rubiinihääpäivä
45. safiirihäät
50. kultahäät
55. smaragdihäät
60. timanttihäät
65. kruununtimanttihäät
75. rautahäät

Loppusanat

Kuten parisuhteessa yleensä, myös häiden järjestelyissä toisen huomioonottaminen on tärkeintä. Avioituminen on kahden ihmisen yhteinen päätös ja yhteinen päätös on myös se, miten avioitumista juhlitaan. Häiden tulisi olla yhteinen projekti, johon molemmat osallistuvat tasapuolisesti omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Suunnittelemalla yhdessä päivästä sellaisen, että se sisältää riittävästi mieluisia elementtejä molemmille kuormittamatta liikaa parisuhdetta sen toteuttamiseksi, hääpari myös nauttii päivästään. Stressiä aiheuttava määrä tehtävää tietää mörkömorsiamen ja ärripurrisulhasen yhteenottoja, joissa unohtuu oleellisin, eli se, miksi päivää ylipäätään suunnitellaan.

Tsemppiä supersulhasille, joista tulee avioarjen superaviomiehiä!
Tutustuthan satoihin yrityksiin Häähakemistossamme