TEHDÄÄN HÄÄLIKÖÖRIÄ!

25.06.2019

Kun metsät ja puutarhat pursuavat marjoja, säästeliäät ja omatoimiset hääparit hyödyntävät sadon ja tekevät itse jumalaisen hyvää häälikööriä!

Häälikööriä on helppoa ja edullistakin valmistaa, riippuen tietenkin siitä, mistä raaka-aineensa hankkii. Herkullinen häälikööri kelpaa tarjoiltavaksi sellaisenaan vaikkapa kahvin tai kakun kumppanina, likööriä voi lisätä kuohuviiniin, jolloin syntyy astetta hienommat onnittelumaljat ja tietenkin booleissa ja muissa juomasekoituksissa itse tehty, ihana häälikööri tuo sen pisteen i:n päälle, joka muistetaan. Häälikööri on myös mukava häämuisto vieraille häämakeisen sijaan. Pieniä lasipulloja voi ostaa mm. Pakkaustukusta, josta myös kuluttajat voivat ostaa edullisesti.

Ohjeita on kaksi erilaista: hieman enemmän aikaa vievä häälikööri, joka on vaivansa väärti ja pikalikööriohje, jolla likööri syntyy nopeammin. Molemmissa ohjeissa liköörin marjat voivat olla mitä tahansa peruspuutarhamarjoja tai metsän marjoja tai niiden sekoituksia.

Häälikööri

(valmista likööriä n. 1,5-2 litraa)

1 kg puhdistettuja marjoja
1 litra kuivaa valkoviiniä
700 g sokeria viinimehulitraa kohti
¾ dl maustamatonta alkoholia (vahvuus 60%) yhtä likööripulloa kohti (0,75 l pullo)

Murskaa marjat suureen kattilaan ja laita kattila peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluttua kaada marjojen päälle viinit, ja laita kattila jälleen jääkaappiin vuorokaudeksi.

Pese viinipullot (0,75 l) hyvin ja kuumenna ne 60-asteisessa uunissa vielä tunnin ajan. Anna pullojen jäähtyä ennen täyttöä.

Kuumenna marja-viiniseos, mutta älä anna sen kiehua. Seoksen tulee olla kuumaa, mutta se ei saa kiehua! Tislaa kuumennettu mehu harsokankaan läpi puhtaaseen astiaan. Mittaa viinimehun määrä ja kaada se takaisin puhtaaseen kattilaan.

Lämmitä mehu, mutta älä anna sen kuumentua kiehuvaksi. Sulata 700 grammaa sokeria per mitattu mehulitra. Anna sokerin sulaa mehuun. Ole tarkkana ettei mehu pääse kiehahtamaan missään vaiheessa! Jäähdytä mehu. Jos maistat mehua nyt, et todennäköisesti pidä sen mausta, mutta ole huoleti, maku muuttuu vielä merkittävästi!

Mittaa ¾ dl alkoholia puhtaaseen viinipulloon ja täytä loput pullosta viini-marjamehulla. Sulje pullot hygieenisesti ja tiiviisti. Anna liköörin tekeytyä vähintään kaksi kuukautta, mielellään kolme tai useammankin kuukauden. Suloinen hääliköörisi on valmis!

Pikaliköörin perusohje

1 litra puhdistettuja marjoja
Vodkaa
3½dl sokeria + 2dl vettä/ nestelitra

Täytä lasipurkki tai muu tiiviisti suljettava, alkoholia kestävä astia marjoilla ja peitä marjat vodkalla. Anna tekeytyä 3 viikkoa huoneenlämmössä, valolta suojattuna. Siivilöi mehustuneet marjat nesteestä. Mittaa nestemäärä. Tee sokerilientä mitatun nestemäärän mukainen määrä sulattamalla sokerit veteen ja jäähtyneen sokeriseoksen marja-vodkamehuun. Anna tekeytyä viikon. Likööri on valmista viikossa, mutta maku paranee ajan kanssa.

Maistuvaa hääjuhlaa! Tutustuthan hääyrityksiin Häähakemistossamme