TALVIPOLTTARIT

15.11.2021

Talvipolttareiden järjestäminen koetaan usein haastavammaksi kuin kesäisten polttareiden, mutta turhaan! Suomen rikkautena on neljä vuodenaikaa, joista jokainen tarjoaa upeita mahdollisuuksia myös polttarimielessä. Talvipolttareissa voi tehdä monia sellaisia juttuja, joita kesällä ei ole tarjolla tai jotka olosuhteiden vuoksi tuovat juhlapäivään oman ainutlaatuisen leimansa. Aina ei lunta piisaa joka kolkkaan, ainakaan talven alkuviikkoina, mutta viileys ja raikas ilma ovat omiaan ulkona puuhailuun. Lämmintä päälle ja reipas mieli mukaan, ja polttaripäivästä talvella tulee unohtumaton kokemus kaikille!

Tekemistä talvipolttareihin

Talvipolttareiden sisäaktiviteetit ovat pitkälti samoja kuin kesälläkin. Monet ulkolajitkin on toteutettavissa talvisin. Talveen liittyy kuitenkin ihan omiakin aktiviteettejä, jotka ansaitsevat tulla mainituksi. Pieniä varustekustannuksia syntyy kun koko porukka lähtee patikoimaan lumikengillä hangille. Kiipeilyä, laskettelua, lumilautaulua ja luistelua voi harrastaa vuokravälinein jos kaikilla sopivia välineitä ei ole. Extrememeininkiä saa aikaan palaamalla armeija-aikaan pystyttämällä talvileirin koko porukalle telttoineen. Talviolosuhteissa telttaillessa ja mökkeillessä sauna ja palju ovat mitä parhainta ajanvietettä - onneksi molempia saa kuljetettua paikalle vuokratavarana.

Talven iloja

Talviurheilulajit tarjoavat monia edullisiakin vaihtoehtoja polttaripäivään. Kuntien ja kaupunkien liikuntapaikoilta löytyy usein laavuja ja nuotiopaikkoja, joissa voi nauttia eväitä. Koska viimeksi olette olleet pulkkamäessä? Leikkineet lumisotaa? Polttareissa voi ihan hyvin hassutella! Lumisodan voi suunnitella kaupunkisotatyyppiseksi peliksi, jossa porukka jaetaan kahtia, molemmat tekevät itselleen suojia, joiden takaa kilpakumppaneita väijytään. Pelissä yritetään ryövätä vastapuolen joukkuemaskotti, joka tulee saada haltuun vastapuolen linnakealueelta ja kuljettaa takaisin omalle puolelle peliareenaa. Lumipallo-osumasta joutuu jäähylle. Pulkat sopivat tässä leikissä oikein hyvin lähettien kilviksi ja suojaksi lumipallokuuroja vastaan!

Termospulloissa kuumat juomat ja keitot kulkevat mukana lämpiminä. Pelitauolla on mukavaa hörpätä kuumaa juomaa ja yhteinen piknik talvisissa maisemissa on verrattoman mukavaa! Jos mahdollista, rakovalkealla nautittu yhteinen lounas maistuu taatusti! Grillaaminenkin onnistuu talvella. Ottakaa mukaan vaahtokarkkeja, graham- tai kaurakeksejä ja suklaata, joilla syntyy amerikkalaisista nuotiohetkistä tutut Smore's (tulee sanoista some more). Vaahtokarkit sulatetaan tikun nokassa nuotiolla ja laitetaan kahden keksin väliin suklaan kanssa. Kuumat vaahtokarkit sulattavat suklaan ja herkku on valmis nautittavaksi.

Talviurheilua

Perinteinen hiihto, laskettelu, lumilautailu, luistelu, jääkiekko, ringette.. Polttarit ovat hyvä mahdollisuus verestellä vanhoja taitoja tai testata uusia. Suomessa on niin paljon erilaisia urheilupaikkoja, että sopivan paikan löytäminen ei tuota vaikeuksia - kunhan tarvittavat sääolosuhteet vaan ovat läsnä aktiviteettia ajatellen. Myös välinevuokraus on niin yleistä, ettei yhden päivän rientoja varten tarvitse hankkia koko arsenaalia välineistöä.

Snow tube & zorbaus

Jos pulkkamäki tuntuu liian nynnyltä, kokeilkaapas snow tubea tai zorb -palloa. Snow tube -mäessä vauhti on melkoista! Lasten uimarengasta muistuttavalla suurella renkaalla lasku saa penkat pöllyämään ja mahanpohjat kourimaan! Mäkeä alas voi tulla myös zorb -pallolla, joka on jättimäinen, ilmatäytteinen pallo, jonka sisällä laskija yrittää pysyä joten kuten tolallaan pallon pyöriessä vinhasti mäkeä alas.

Safareita

Vauhdista pitävät voivat osallistua erilaisiin talvisafareihin, joita järjestetään ympäri Suomea. Safareita järjestetään moottoriajoneuvoilla, koira-, hevos-, ja porovaljakoilla. Usein palveluntuottajat tarjoavat myös muonituksen laavulla tai muussa mukavassa miljöössä.

Moottoriajoneuvosafareista yleisimmät ovat moottorikelkkasafareita tai talvikäyttöön sopivia mönkijäsafareita. Palveluntuottajilla on usein ennalta määrättyjä reittejä, joille saa mukaan oppaan. Oppaan johdolla polttariporukka voi kerääntyä yhteiseen ruokailuun safarin päätteeksi joko ulko- tai sisätiloihin. Nokipannukahvitus on usein safarien ohjelmistoon kuuluva lisä. Erikoisemmasta päästä safareita löytyy militaarikalustolla suoritettavat ajot ja kilpailut, joilla koko porukka pääsee talvisen sodankäynnin turvallisempaan kokemusmaailmaan.

Vetovarjolennätykset

Talvisin vetovarjolennätyksiä tehdään usein jäällä moottorikelkan vetämänä. Lennätys voi alkaa moottorikelkkasafarina tai päättyä sellaiseen. Aktiviteettikombinaatioon yhdistetään usein myös pilkkiminen ja ulkotulilla kahvittaminen.

Pilkkiminen

Talvisiin aktiviteetteihin kuuluu myös pilkkiminen. Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia, joiden harrastamiseen ei tarvita kalastuslupaa. Pilkkimiseen voi yhdistää lumikenkäkävelyä moderneilla lumikengillä, joita voi vuokrata asiaan paneutuneista talviurheilukeskuksista. Lämmintä päälle, pilkkivälineet ja istuin mukaan ja jäälle kairan kanssa. Saalis perataan yhdessä, jonka jälkeen onkin mukavaa kerääntyä keittelemään kalasoppaa, savustamaan, hiillostamaan tai grillaamaan saalista ulkotulella.

Kylmää ja kuumaa menoa

Erilaset ohjelmatoimistot tarjoavat astetta kylmempää ja kuumempaa menoa myös talvipolttareihin. Talvipolttareissa seikkaillaan usein hyisessä vedessä ja tehdään erilaisia stuntteja, jotka voivat olla kirjaimellisesti jäätäviä tai kuumia, kuten Sky Breakersin jäälauttaseikkailu tai palosoihtu-stuntti.

Muille maille vierahille

Mihin vuodenaikaan tahansa voi tietenkin lähteä edullisilla lennoilla viikonlopuksi jonnekin Euroopan monista kaupungeista tai käydä risteillen Tukholmassa tai Tallinnassa, mutta talviseen aikaan reissu voi tarjota jotain, mitä ei ehkä tulisi muuten mieleen. Mikäli polttarit osuvat marras-joulukuulle, polttariporukka voi käydä tutustumassa vaikkapa joulumarkkinoihin muualla. Lähimmät joulumarkkinat löytyvät tietenkin Tallinnasta ja Tukholmasta, mutta edemmäskin kannattaa suunnata. Kööpenhamina, lukuisat Saksan kaupungit.. miten olisi Pariisi?  Sydän- ja lopputalveen osuvat myös monet häämessut niin meillä kuin maailmallakin. Piipahtakaa Kööpenhaminassa, Lontoossa tai Prahassa, joista viimeksi mainitussa häämessut järjestetään usein sekä marras- että helmikuussa. Tietystä urheilulajista pitävä polttarisankari ihastuu ikihyviksi päästessää seuraamaan lajin kisoja toisaalla ja monet kaupungit järjestävät upeita talviurheilutapahtumia, joihin voi osallistua kuka tahansa. Nykyään matkanjärjestäjien, laivavarustamoiden ja lentoyhtiöiden tarjousten myötä reissut eivät kevennä kukkaroa kohtuuttomasti. Usein junalipun hinnalla lentää Keski-Eurooppaan, joten yhteinen reissu on harkinnan arvoinen, kaikille iloinen kokemus.

Polttariaskartelu ja puuhailu

Polttareissa voi hieman avustella morsianta, jolla taatusti on riittänyt puuhaa häiden järjestelyn kanssa. Jos porukka päättää näperrellä yhdessä vaikkapa häämakeiset tai joitain juhlapaikan somisteita, apu on taatusti arvostettua eikä puuha porukalla vie kauaa. Askartelu voi olla myös muuten osa päivän ohjelmaa. Polttariporukka voi mennä vaikkapa polttariporukoille suunnitelluille koru-, tekstaus- tai askartelukursseille! Moni kultaseppäkin tarjoaa polttariporukkalaisille mahdollisuuden käydä tekemässä koruja. Kannattaa katsastaa myös lasinpuhalluspaikat, keramiikkapajat, tekstiilipainantapajat ja monet muut mukavia näpertelyaktiviteetteja tarjoavat paikat!

Hemmottelua!

Suomen talvi-ilma tekee hallaa iholle, hiuksille ja jalkapohjille. Pamperoikaa morsianta ihanalla hemmotteluhetkellä. Koko porukka voi nauttia day-spa hoitolassa samalla kun morsianta hemmotellaan kunnolla. Tokikin myös itse voi tarjota morsiamelle hemmotteluhetken varaamalla käyttöön laadukkaita hemmottelutuotteita. Eikä se sulhasenkaan nahkapalttoo ole säiltä suojassa. Eipä ole huonompi idea laittaa sulhanen vaikkapa käsien hoitoon polttareissaan, sillä kädet ovat esillä häissä sekä katseiden alla että kuvissa. Hieronnasta pitävät lähes kaikki sukupuoleen katsomatta ja polttarit, joissa sulhaselle on järjestetty amerikkalainen parranajo, ovat luksusta kerrassaan!

Jääsaippuakuplat

Talven pieni erikoisuus, joka on mahdotonta kesäisin: jääsaippuakuplat! Kun pakkanen paukkuu, saippuakuplakin saattaa jäätyä. Puuha vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta seuraavalla seoksella pitäisi onnistua:

1,5 dl vettä
1 dl nestemäistä tiskiainetta
1 tl glukoosisiirappia (väritöntä siirappia)
3 rkl glyserolia (saatavana apteekeista)

Hyvä syy herkutella!

Talvisten tohinoiden lomassa kuluu paljon energiaa ja erilaiset kuumat herkut maistuvat erityisen hyvälle. höyryävän kuuma keitto on erinomainen retkiruoka, kuumat juomat maistuvat hyvälle ja monet ruoat, kuten padat ja fondue ylipäätään maistuvat parhaiten talvella.

Maistajaiset

Polttarit ovat hyvä syy mennä yhdessä maistelemaan erilaisia herkkuja. Maistiaisia järjestetään yleisimmin suklaan ja viinin teemamaailmaan, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Maistajaiset voi toki järjestää ihan itse, mutta asiantuntijan avulla tilaisuudesta tulee erilainen. Maistiaisia voi kysellä järjestettäväksi myös siihen omaan lähipubiin tai -kahvilaan, erikoisteemaravintolaan tai vaikkapa erikoismyymälään, joista monet järjestävät mielellään porukalle maistiaistilaisuuksia oluista juustoihin ja chilistä kahveihin. Miehet saattavat valita mieluiten oluiden maistatustilaisuuden siinä missä naiset ehkäpä haluavat maistella makeaa.

Fonduepatojen äärellä

Ravintoloissa järjestetään usein fondue-viikkoja talvisin, joten kannattaa seurailla ravintoloiden teemaviikkoilmoittelua, mutta fondue -tarjoilun voi järjestää helposti oman porukankin kesken itse tehden. Alkuvalmistelut ovat helppoja ja koska leikeltävää on paljon, ruoan valmistuksesta tulee yhteispuuhaa. Valmiita fondueseoksia on tarjolla kauppojen juustotiskeillä, mutta perusreseptikin on helppo:

Tarvitsette 3 dl kuivaa valkoviiniä, 1 rkl Maizenaa (maissitärkkelystä), 300 g emmentalia, 300 g edamia, kermajuustoa tai hieman kauemmin kypsytettyä vahvempaa juustoa (myös sinihomejuusto käy) ja 2 rkl kirsikkalikööriä tai -viinaa.

Juustot raastetaan, viini ja maissitärkkelys sekoitetaan kattilassa ja kuumennetaan. Juustoraasteet lisätään pienissä erissä seokseen jatkuvasti sekoitellen kunnes juusto on sulaa. Juustokastike kaadetaan valkosipulinkynnellä sipaistuun fonduepataan ja pidetään lämpimänä joko pataan kuuluvalla lämmittimellä tai tuikkukynttilällä, joka laitetaan padan telineen alle. Juustokastikkeeseen dipataan fonduetikkujen avulla erilaisia leipäkuutioita, raakoja tai al dente -kypsiä vihanneksia ja paistettuja ja maustettuja lihapaloja.

Makeassa versiossa suklaa sulatetaan pakastepusseissa vesihauteessa ja suklaafonduen dipattaviksi valitaan vaikkapa hedelmäpaloja, keksejä ja vaahtokarkkeja.

Pelejä

Moni polttariporukka viettää talvipolttareita joko kokonaan tai osittain mökillä. Jos mökkiä ei löydy kenenkään osallisen taholta, mökkejä voi toki vuokrata edullisestikin sijainnista ja varustetasosta riippuen. Mukaan kannattaa pakata muutamia erilaisia perinteisiä lautapelejä. Lautapelit ovat hauskaa ajanvietettä porukalla. Kaikenlaiset arvaus- ja tietopelit ovat yleensä suosituimpia aikuisten kesken.

Ulkosalle voi järjestää talvimölkyn, talvikroketin, erilaisia tarkkuutta vaativia heittolajeja tai vaikkapa lumipallo -petanguen!

Pakohuonepelit

Room escapet, eli pakohuonepelit ovat nousseet polttariporukoiden suosioon. Ryhmä suljetaan teemahuoneeseen, jossa ryhmän tulee ratkaista teeman mukainen arvoitus paetakseen huoneesta. Yleensä arvoitusten ratkaisuun  annetaan tunti aikaa. Yleisiä peliteemoja ovat mm. agenttitarinat, zombit, kummitukset, vankilapako, ryöstösaaliit, historialliset tapahtumat, avaruusseikkailut ja erilaiset fantasiat.

Murhamysteerit

Murhamysteerissä joukko kokoontuu tilaisuudelle varattuun paikkaan, vaikkapa illalliselle. Tapahtuma on täysin ohjattua ja jokaiselle on hyvissä ajoin toimitettu omaan rooliin liittyvät ohjeet. Mitään näyttelytaitoja tai kokemusta ei tarvita. Sitten tapahtuukin se hirveän kauhea, joku on murhattu ja syyllinen pitää löytää.. Murhamysteeri on interaktiivinen näytelmä jonka juoni on käsikirjoitettu etukäteen ja niiden kesto vaihtelee muutamasta tunnista kokonaiseen viikonloppuun.

Talvipolttareiden järjestäminen ei ole oikeastaan sen hankalampaa kuin kesäpolttareidenkaan. Tarvitaan vain mukava porukka, hyvää mieltä, ruokaa ja juomaa sekä muutama kiva aktiviteetti päivään. Loput hoituu itsestään sen mukavan porukan hengessä!

Tutustu erilaisiin polttariviihdettä tarjoaviin yrityksiin Palveluhakemistossamme, sivun lopusta löytyvän painikkeen ohjaamana.

Iloisia ja onnistuneita talvipolttareita kaikille!
Tutustuthan polttariyrityksiin Häähakemistossamme