VIHKISORMUKSEN VALINTA

15.11.2022

Vihkisormuksen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja rahaa sillä ajatuksella, että sormusta on tarkoitus kantaa toivottavasti lopun elämää. Tällä ei tietenkään tarkoiteta sitä, että sormusten tulisi lohkaista hääbudjetista osuutta, johon ei realistisesti ole varaa, mutta laadusta ei kuitenkaan kannata tinkiä. Vihkisormukseen voi tulevien avioliittovuosien aikana lisätä kiviä ja sormusta voi modistaa, kunhan sen perusrakenne on mietittu hyvin ja sormus itsessään on laadukas. Nykyään, yhä useammin, sormusten valintaan vaikuttaa myös sormusten materiaalien eettisyys.

Vaikka sormus on perusolemukseltaan rengas, joka pujotetaan sormeen, sormuksillakin on omat trendinsä, jotka näkyvät niiden tarjonnassa. Yleisin hääsormusten trendi liittyy käytettävään jalometalliin tai metalliin, mutta koska trendit toistuvat aina uudelleen perusmateriaalien osalta kun edellinen on jo ehkä hieman hehkutettu maksimiinsa, ei vihkisormuksen osalta kovin väärääkään valintaa voi tehdä. Todennäköisesti sen oman vihkisormuksen jalometallimateriaalit ovat taas in kymmenen vuoden kuluttua. Eikä vihkisormuksen tärkein ajatus tietenkään ole sen materiaaleissa tai hinnassa, saati siinä, onko sormus juuri silloin trendin harjalla. Laadukas, laadukkaista materiaaleista ja laadukkaalla työllä tehty sormus kestää aikaa ja katseita tulevinakin vuosikymmeninä ja pitää arvonsa.

Sormuksen hinta

Vihkisormuksiin käytetään arvion mukaan keskimäärin n. 2000 euroa. Keskivertohinnan ympärille mahtuu monia muita budjetteja muutamasta sadasta useaan tuhanteen euroon, joten mitään tarkkaa yleishintaa vihkisormukselle ei voi antaa. Sormuksen hintaan vaikuttavat sormuksen materiaali, malli, leveys, paksuus, erikoismuotoilut ja työstämisen vaikeustaso sekä sormuksissa mahdollisesti käytettävien jalokivien laatu, koko ja määrä.

Vertaile ja varmista

Erittäin hyvä mahdollisuus sormusten vertailuun, niiden laajaan tarjontaan ja toki myös hintahaitarivertailuun, on vierailu häämessuilla, joissa usein on tarjolla tuhansia erilaisia sormuksia jokaiseen budjettiin soveltuen. Samalla tietenkin pääsee hyödyntämään häämessuilla olevia tarjouksia, jotka voivat olla merkittäviäkin. Messuilla myös näkee takuuvarmasti erilaista osaamista, uusimpia sormusmalleja ja erilaista materiaalien käyttöä.

Sormuksen valinnassa kannattaa laadullisesti tarkistaa ainakin seuraavat asiat:

1. Sormuksen tulee olla ehdottomasti siistin näköinen, ei esimerkiksi teräviä reunoja.
2. Kivien tulee olla huolellisesti istutettuja. Kivien tulee olla istutettu samansuuntaisesti ja suoraan.
3. Sormuksen viimeistelyn tulee olla kunnossa.

Sormusten mallit

Sormuksen perinteisin muoto on puolipyöreä. Suorista linjoista pitävä saattaa mieltyä flakkasormukseen eli poikkileikkaukseltaan tasaiseen sormukseen. Näiden välimuoto on. ns. tynnyrimalli, joka on yleisilmeeltään tasainen, mutta muodoiltaan pehmeämpi kuin flakkasormus. Myös muita variaatioita sormusmalleista toki löytyy.

Vihkisormus kannattaa yleensä valita muodoltaan vastaamaan kihlasormusta. Ääripäät eli puolipyöreä ja flakka eivät istu vierekkäin kauniisti. Sormukset hiotaan usein sisäpuoleltaan hieman pyöreiksi, jotta sormuksen laittaminen ja pois ottaminen olisivat helpompaa. Sormuksen sisäosan muotoilu ei ole kiinni sormuksen mallista, mutta sisäosan pyöristys vaikuttaa sormuksen kokoon. Sisäosaltaan suora sormus saa usein olla vähän isompi kuin sisäosaltaan pyöristetty.

Sormuksisien leveys on myös makuasia. Samastakin sormusmallista saattaa löytyä eri levyisiä vaihtoehtoja. Sormuksen leveys vaikuttaa myös koon valintaan. Leveämpi sormus tuntuu usein tiukemmalta kuin samankokoinen kapeampi. Muista siis kokeilla sormusta oikeassa leveydessä ennen tilaamista!

Sormusten materiaalit

Suomessa vihkisormukset tehdään yleensä 14 karaatin tai 18 karaatin kullasta. Suurimmat erot vihkisormusta ajatellen lienevät siinä, että 18 karaatin kullan kiilto kestää kulutusta kauniimmin ja 18 karaatin kultaa on myös helpompaa työstää, mikä saattaa näkyä sormuksen hinnassa, mikäli sormuksen valmistukseen liittyy erityisiä työvaiheita.

Keltakulta on perinteisin vihkisormuksen materiaali. Keltakulta voi olla väriltään vihertävän sitruunankeltaisesta punertavan keltaiseen, värisävy riippuu kultaseoksen sisältämien seosaineiden, yleensä hopean ja kuparin, osuudesta seoksessa.

Valkokulta on kultaseos, jonka värisävy on valkaistu lisäämällä kultaseokseen valkaisevaa metallia, nykyään yleensä palladiumia.

Ruusukultaa eli punakultaa pidetään romanttisimpana kullan sävynä punertavan värinsä vuoksi. Punertava väri on peräisin kuparista, ja värin lisäksi kupari tuo sormukseen myös kestävyyttä pieniä kolhuja vastaan. Väri luo kauniin kontrastin muiden jalometalleiden kanssa, joten ruusukultaisen sormuksen voi yhdistää helposti asukokonaisuuden muihin koruihin. Jalokivistä onnistuneita valintoja ruusukullan kanssa ovat muun muassa timantti, rubiini, sinitopaasi, akvamariini ja sitriini, joskin ruusukullan kaunis väri antaa vapauden yhdistää sen luontevasti lähes minkä tahansa jalokiven kanssa.

Platinan väri on kiehtova ja tyylikäs - sitä kuvaillaan monin erilaisin sanoin valkoisen hohdosta metallin läpikuultavuuteen ja sinertävyyteen. Toisaalta platinasormusten kerrotaan joskus olevan tummiakin. Kannattaa siis käydä henkilökohtaisesti oman kultasepän luona katselemassa platinasormuksia ja niiden erilaisia vaihtoehtoja. Platina on kultaa vaikeampi työstettävä, mikä näkyy myös sormusten hinnassa.

Titaani- ja kirurginterässormukset voivat olla vaaleita tai tummia. Terässormus on hinnaltaan edullinen ja hyvin aikaa kestävä vaihtoehto! Kummankaan näistä materiaaleista ei pitäisi allergisoida herkimpiäkään.

Hopea on kultaa huokoisempi materiaali, ja usein hopean hohdosta pitävä päätyykin valkokultaiseen sormukseen, joka kestää kulutusta paremmin.

Pronssisormusten miinuspuoli on sormien värjäytyvyys useimmilla käyttäjillä. Tätä voidaan ehkäistä tekemällä sormuksen sisäpuolelle hopeapinnoitteen.

Timantit

Kultasepänliikkeessä on hyvin harkittu valaistus, jossa pienimmätkin ja heikkolaatuisimmatkin timantit loistavat upeasti. Kun tällaisen sormuksen kanssa kävelee liikkeestä ulos, säihke tuntuu jääneen liikkeeseen. Jos haluat pysyvää ja huomattavaa säihkettä, valitse suurempi ja laadukkaampi timantti tai sormus, jossa on paljon timantteja.

Timantin paino lasketaan karaateissa. Siinä missä kullan karaatit ilmoittavat puhtausluokan, timanttien karaatit ilmoittavat painoluokan. Yksi timanttikaraatti on 200 milligrammaa. Timanteissa on koon lisäksi lukuisia hintaan vaikuttavia tekijöitä. Laatu maksaa, mutta harkitessasi arvokkaan timanttisormuksen ostamista, kannattaa ottaa selvää, mistä maksaa. Timanttien väri, puhtaus ja hionta vaikuttaa hintaan huomattavasti. Yleisin hionta timanteille on pyöreä briljanttihionta (eli se perinteinen, jolta lähes kaikki pyöreät kivet näyttävät). Briljanttihionta on mahdollista toteuttaa myös monissa muissa muodoissa; esimerkiksi neliönä tai sydämenä.

Timantteja löytyy lukuisissa eri väreissä: valkoisia eli värittömiä, sinisiä, punaisia, pinkkejä, vihreitä, oransseja, keltaisia, ruskeita ja mustia. Timantin värin aiheuttavat yleisimmin kemialliset epäpuhtaudet, ts. timantissa on hiilen lisäksi pienen pieniä määriä muita alkuaineita, kuten typpeä tai booria. Suurin osa markkinoilla olevista värillisistä timanteista on käsitelty värilliseksi säteilyttämällä ja/tai lämpökäsittelyllä. Luonnosta löydetään myös jonkin verran värillisiä timantteja, mutta ne ovat melkoisia harvinaisuuksia ja erittäin kalliita, lukuun ottamatta vähemmän haluttuja värejä, kuten esim. ruskeita sävyjä. Myös muita korukiviä voi käyttää tuomaan sormukselle väriä ja säihkettä.

Timanttien yhteydessä puhutaan sulkeumista, jotka ovat kivessä olevia epätäydellisyyksiä, jotka yleensä alentavat kiven arvoa sekä jossain määrin myös kiven kestoa. Sulkeumien määrää, kokoa, sijaintia, tummuutta ja tyyppiä arvioidaan timantin puhtausluokituksella. Timanttien väriluokasta puhuttaessa tarkoitetaan oikeastaan värittömyyttä - mitä värittömämpi, sen arvokkaampi. Timanttien väri- ja puhtausluokkien välisiä eroja ei usein näe paljaalla silmällä. Sen sijaan erinomaisesti hiotun ja heikommin hiotun timantin loiston ja kimalluksen ero on helposti nähtävissä. Hionnan laatu vaikuttaakin timantin ulkonäköön eniten kaikista laatutekijöistä. Harkitessasi erittäin laadukkaan timantin ostamista suosittelemme kääntymään tunnetuimpien sormusvalmistajien puoleen.

Tehdasvalmisteinen timantti - onko se timantti?

Maailmalla suurta suosiota saaneita tehdasvalmisteisia timantteja, joita kutsutaan mm. nimillä Lab Grown Diamond, Man Made Diamond ja joskus jopa Cultured Diamonds, on saatavilla myös Suomessa. Lue lisää tehdasvalmisteisista timanteista Kultaseppä, diplomigemmologi Iiro Suokon julkaisusta, jonka löydät täältä ja tutustu tehdasvalmisteisiin timantteihin Kultasepänliike Suokon kotisivuilla suokko.fi.

Sormuksen teettäminen

Sormuksen suunnitteluun kannattaa varata riittävästi aikaa. Etsi kultaseppä, joka tuntuu itsestä hyvältä, on innostunut asiasta ja vaikuttaa tietävän, mitä asiakkaan kanssa suunnittelee. Kannattaa tutustua kultasepän aiempiin töihin ja miettiä vastaavatko ne omia ajatuksia, sillä jokaisella sepällä on oma tyylinsä. Kultasepältä saat myös arvokkaita vinkkejä sormuksen teettämiseen. Asiansa tunteva kultaseppä osaa suositella asiakkaansa tarpeita, persoonaa ja myös arkielämää vastaavan sormusmallin, jota on ilo käyttää niin arjessa kuin juhlassakin tulevina vuosina.

Teetetyn vihkisormuksen hintaan vaikuttaa käytetty materiaali, työn määrä ja oheiskulut, kuten verot. Vaikka 100% tarkkaa hintaa toivotulle sormukselle olisikin vaikeaa antaa, kannattaa sopia yhteisestä hinta-arviosta, jota ei ylitetä.

Moni haluaa sormuksensa mattapintaisena. Kultaseppä saa sormukseen mattapinnan hiomalla sormuksen pintaa. Tämä luonnollisesti hieman kuluttaa sormusta. Mattapinta häviää käytössä ja sormus muuttuu kiiltäväpintaisesti. Mattaus siis tulisi käydä uusimassa aika ajoin. Mattapintoja voidaan tehdä erilaisia ja sormuksessa voidaan myös leikitellä kiiltävän ja matan vaihteluilla.

Oman kullan käyttö

Jos romukullalla haluaa vain hyvitystä ostettavan sormuksen hinnasta, ei kullan eri pitoisuuksilla ole väliä, sillä kullasta hyvitetään niiden arvojen mukaan, mutta jos sormuksensa haluaa valmistettavan juuri tuosta kyseisestä kullasta, on eri korujen pitoisuuksien syytä olla kaikissa samaa.

Sormuksen teettäminen omasta kullasta on itse asiassa hieman hankalaa kultasepälle, eikä välttämättä erityisen taloudellista ostajallekaan. Vanhalla sormuksella ei saa uutta sormusta 1:1, sillä romukullan arvo ei ole sama, kuin puhtaan kullan. Romukulta on puhdistettava ennen kuin sitä voidaan käyttää uuden korun valmistukseen. Tämä siksi, että Suomen laissa määritellään miten jalometallit Suomessa merkitään, tarkastetaan ja kuka niistä vastuussa. Lisäksi laki määrittelee eri pitoisuuksien vähimmäisarvot, esimerkiksi paljonko puhdasta kultaa pitää kokonaisseoksesta olla tai mitä materiaaleja seoksessa ei saa olla. Ns. romukulta joudutaan siis aina tarkistamaan ja käsittelemään ennen kun se on jälleen käyttökultaa.

Kaiverrukset

Vihkisormuksia ei läheskään aina kaiverruteta. Hyvin usein sulhanen vain kiillotuttaa vanhan kihlasormuksensa, jota sitten käytetään myöhemmin vihkisormuksena. Kihlasormuksessa saattaa olla aiempi kaiverrus, joka estää kaiverruttamisen sellaisenaan tai kaiverruksia ei haluta ylipäätään kummankaan sormukseen.

Kaiverruksen tyylin ja kaiverrettavaan tekstin määrään vaikuttaa luonnollisesti kaiverrettavan pinta-alan laajuus. Varsinkin pienisormisten naisten sormuksissa, joissa on monia timantteja, kaiverruspinta-alaa jää vähän. Kaiverruspinta-alaa vähentää edelleen sormuksen leimausmerkki. Kaiverruksen voi teettää myös sormuksen pintaan.

Kaiverruksen teettäminen

Yleisimmin kaiverrukset tehdään käsin tai koneella. Käsinkaiverrus tuo sormukselle arvokkuutta, mutta joka paikassa tätä vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Joissain liikkeissä on mahdollista teettää sormuksen kaiverrus omalla käsialalla toteutettuna.

Kaiverruksena voi olla hyvinkin yksinkertainen teksti kuten M&M 2022. Toiset kuitenkin haluavat vihkisormukseensa oman persoonallisen kaiverruksensa, joista yleisimpiä lienevät "hääparin etunimet, yhdessä/ ikuisesti/ ikuisesti yhdessä" jne.. Melko yleisiä kaiverruksia ovat myös erilaiset lainaukset kappaleista, elokuvista ja TV-sarjoista tai erilaiset sanonnat, viittaukset psalmiin tai raamatunlauseeseen: "Laul.l.6:3". Sananlasku tai sanonta voidaan kaivertaa myös siten, että morsiamen sormukseen kaiverretaan vaikkapa yleinen Raamatusta lainattu: "Rakkaani on minun" ja sulhasen sormukseen "Ja minä olen hänen".

Kaiverrus latinaksi

Melko yleisiin kaiverruksiin kuuluvat myös erilaiset latinankieliset sanailut, esim.

Ab aeterno - Aikojen alusta asti
Ab imo pectore - Sydämen kyllyydestä
amor prima facie - Rakkautta ensi silmäyksellä
Amor meus - Rakkaani
Amor vincit omnia - rakkaus voittaa kaiken
Te amo - Minä rakastan sinua
Deus Nos Iunxit - Jumalan yhdistämät
Semper Amemus - Rakkautemme on ikuinen /rakkaus on ikuinen
Omnes ad Unum - Kaksin yhdessä
Amor est vitae essentia - Rakkaus on elämän lähde
Novus amor - Ihmeellinen rakkaus
Novus est amor - Ihmeellinen on rakkaus
Semper amamus - Rakastamme ikuisesti (tai ikuisesti rakastavaiset)
Anam Cara - sielunkumppani
Ego dilecto meo et dilectus meus - Minä olen rakkaani ja rakkaani on minun tai minä olen hänen ja hän on minun (raamatun lainaus).
Meorum finis amorum - Viimeinen rakkauteni, ikuisesti
Quod Deus coniunxit homo non separet - Sen minkä jumala on yhdistänyt, älköön kukaan toisistaan erottako.
Ubi tu caius ibi ego caia - Missä ikinä oletkin, olen kanssasi (muinaisen roomalaisen vihkiseremonian osa)
Ex toto corde Et in tota anima - Kaikesta sydämestäni ja sieluni syvyyksistä
Amor est ab aeterno - Rakkaus on ikuista
Amorum semper idem - Ikuisesti muuttumaton rakkaus
No tengo mas que darte -Muuta ei minulla ole antaa kuin sydämeni

Huom! Mikäli kaiverrutat sormuksesi latinaksi, tarkista yllä mainittujen esimerkkien oikeellisuus!

Tiesitkö että!

Vihkisormus on pakollinen osa evankelis-luterilaista vihkikaavaa, ja pappi vahvistaa avioliiton sanoilla: "Te olette nyt ottaneet toisenne aviopuolisoiksi ja tunnustaneet sen julkisesti Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan (näiden todistajien) läsnä ollessa. Vihkisormus on annettu avioliittonne merkiksi. Sillä valtuutuksella, joka minulle on uskottu, vahvistan teidän liittonne ja julistan teidät aviopuolisoiksi".

Sormus voi kuitenkin olla mikä tahansa rengas tai jopa symbolinen sormus, esimerkiksi ilmaan piirretty rengas, mutta niin tai näin, ilman sormusta ei evankelis-luterilaisen vihkikaavan mukaan avioliittoa voi solmia!

Onnistuneita sormuskauppoja syntyy Häähakemistomme kultaseppien kanssa

Tervetuloa tutustumaan suomalaisten häätapojen historiaan ja vierailulle Virtuaaliseen häämuseoon! Nykyajan hääparien helpotukseksi kerrottakoon heti alkuunsa, että häissä on pröystäilty melkein aina. Vaatteilla on koreiltu, on syötu ja juotu ja rahaakin on pyydetty ja saatu lahjaksi, eikä se ole ollut sopimatonta. Parhaan lahjan antajan tittelistä...

Hevosvoimia häihin renkailla ja kavioilla! Tutustu valikoimaan, josta löytyy mm. pökerryttävän kauniita museoautoja, tyylikkään moderneja menopelejä urheiluautoista edustusautoihin, tyylikkäitä limusiineja, hauskoja pyörätakseja, eli hääriksoja, näyttäviä amerikarautoja, liekin punainen kuplavolkkari ja ihania hevos- ja ponikyytejä.

Perinteinen, moderni, hulppea tai vähäeleinen - valinta on teidän! Löydä omaan budjettiinne ja mieltymyksiinne sopiva hääjuhlatila hakemistostamme!

Kauneimmat sormukset ja hääpuvut, sulhasten puvut ja asusteet, hääkampaukset ja -meikit sekä romanttiset hääyökohteet ja hääkyydit hääparien erityiseen päivään löytyvät tältä osastolta!

Kaikkea ihanaa hääjuhlapaikalle niin ostettuna kuin vuokrattuna: hääkukkia, somisteita, astioita, telttoja, kalusteita, liinoja, askartelutarvikkeita, äänentoistolaitteita, ohjelmaa ja musiikkia sekä juhlasuunnittelupalveluita hääjuhlaanne! Osastolta löytyy myös valokuvaajia, jotka tallentavat juhlanne ikuisiksi muistoiksi.